Cea mai ciudată lansare în spațiu: ce caută Divina Comedie a lui Dante Alighieri în cosmos

Cea mai ciudată lansare în spațiu: ce caută Divina Comedie a lui Dante Alighieri în cosmos

Divina Comedie este una dintre cele mai populare scrieri din toate timpurile, dar cartea lui Dante Alighieri se va lansa din nou în 2021. Spre deosebire de acum 700 de ani însă, lansarea se va face în spațiu, nu pe hârtie.

Dante Alighieri este cel mai mare poet al Italiei. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră efortul editurii Scripta Manent de a-i lansa scrierile în spațiu, ca un argument suplimentar al faptului că cel puțin Divina Comedie este o creație nemuritoare. 

Dacă auzi pentru prima oară de această creație fantastică, ”Divina comedie” se împarte în trei secţiuni distincte: Infernul, Purgatoriul şi Paradisul. Alegoria, care reprezintă călătoria unui suflet către Dumnezeu, este una dintre cele mai influente opere din literatura universală.

Pentru că aprecierea scriitorilor din fiecare colț al mapamondului nu era suficientă, o copie din ”Divina comedie”, scrisă cu caractere minuscule pe foi dintr-un aliaj de titan şi aur, va fi trimisă în spaţiu şi lăsată acolo, să plutească printre stelele despre care a scris Dante.

Nu este foarte clar motivul pentru care lucrarea va ajunge printre stele, dar există o posibilă explicație. Ultimul cuvânt din fiecare dintre cele trei părţi ale operei este ”stelle” (stele), inclusiv faimosul vers final care îl defineşte pe Dumnezeu, ”Iubirea care mişcă Soarele şi celelalte stele”.

Chiar și așa, există o explicație oficială din partea editurii care a făcut această investiție. ”Ştiam că vor exista multe ediţii speciale ale ‘Divinei comedii care vor apărea pentru a marca în acest an 700 de ani de la moartea sa, aşa că am vrut să facem ceva total diferit”, a declarat Giorgio Amaroli, directorul Scripta Maneant, o editură cu sediul în Bologna.

Lansarea specială în spaţiu va costa editura peste 150.000 de euro, iar exemplarele vor costa aproximativ 6.000 de euro fiecare, a precizat Amaroli. ”Oamenii (misiunii) Soiuz ne-au spus că o versiune pe hârtie nu va rezista mult în spaţiu, aşa că a au sugerat aliajul din titan şi aur”, a concluzionat șeful editurii, adăugând că un prototip a fost trimis în Kazahstan pentru a fi analizat.

Ca un detaliu de fond, până la finele anului, o serie de evenimente se desfăşoară pe teritoriul Italiei pentru a marca 700 de ani de la moartea poetului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: