Ce se întâmplă cu prețurile la gaz și curent: viitorul financiar al românilor, mai incert ca niciodată

Ce se întâmplă cu prețurile la gaz și curent: viitorul financiar al românilor, mai incert ca niciodată

Vicepreședintele ANRE este de părere că o plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze ar avea consecințe grave pentru România.

„Din păcate, sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărire. Sunt din ce în ce mai multe voci care cer o plafonare a prețurilor, cer o reintroducere a prețurilor reglementare. Sper ca politicienii să reziste acestei tentații, pentru că există riscul de a arunca România cu ani în urmă, nu se vor face investiții, nu vom mai îndeplini nicio țintă din ce ne-am asumat”.

Declarația a fost făcută de Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Care sunt alternativele

Oficialul ANRE a spus că există alte soluții de a ajuta consumatorii expuși la creșterile de prețuri din ultima vreme, preferabile unei plafonări dictate administrativ.

„Există posibilitatea de a plafona pe perioade limitate prețul, este în legea concurenței. Dar aș spune că, dacă tot avem o lege a consumatorului vulnerabil, și se vorbește și despre acel mecanism suplimentar, intenția guvernului de a compensa cu până la 30-40% factura la nivelul consumului și/sau venitului mediu, suplimentar sprijinului pentru vulnerabili, acestea sunt metode și mijloace mai eficiente de a ajuta, decât o plafonare generală a prețurilor”, a spus oficialul ANRE.

„Sunt sute, mii de MW aflați în faza de autorizare, în regenerabile și gaz. Nu pot decât să sper că multe se vor realiza, pe fondul unei încrederi pentru România care pare că revine, și liberalizarea pieței a avut un rol în acest sens”, a explicat Bege, care a afirmat că niciun investitor nu se simte confortabil să investească undeva unde apoi i s-ar plafona prețul.

Piața de energie electrică pentru consumatorii casnici a fost re-liberalizată la 1 ianuarie 2021, pentru consumatorii casnici, iar piața de gaze la 1 iulie 2020, după ce prețurile fuseseră plafonate prin celebra OUG 114.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: