Ce se întâmplă cu AstraZeneca în România: câți oameni și-au anulat rapelul cu vaccinul Oxford

Ce se întâmplă cu AstraZeneca în România: câți oameni și-au anulat rapelul cu vaccinul Oxford

Din cauza mesajelor mixte emise de mai multe țări europene, vaccinarea cu AstraZeneca a devenit destul de problematică la nivel global. Acum, avem și o imagine completă a situației din România legată de vaccinul Oxford.

La momentul de față, la nivel național, conform datelor oferite de platforma vaccin.live, există peste 66.000 de locuri libere la vaccinarea cu AstraZeneca în România, locuri la care nu se grăbește nimeni. La Pfizer, de exemplu, discutăm de doar 63 de locuri pentru comparație, iar acestea se ocupă aproape în timp real din momentul în care devin disponibile. 

Având în vedere că scandalul legat de întreruperea temporară a vaccinării cu AstraZeneca a început după ce foarte mulți români au avut deja administrată prima doză, era interesant de văzut câți au fost dispuși să facă și rapelul cu același vaccin. Pe marginea acestui subiect a oferit mai multe lămuriri președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 în România.

„În momentul de faţă nu, (…) pe 14 este prima zi în care se face. Erau în jur de 9.000 de persoane programate. Eu sper ca oamenii să nu îşi anuleze programarea pentru că ar fi păcat să pierdem nişte beneficii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă care a amintit că România are circa 750.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

Până la momentul de față, nu au fost anulate programări la rapelul cu AstraZeneca, dar acest lucru se poate schimba în orice moment. „Mâine o să facem o evaluarea a tuturor centrelor de vaccinare. În primul rând, trebuie să înţelegem că din 14 (aprilie- n.r.) încep rapelurile. Trebuie să funcţioneze pentru că oamenii au nevoie să îşi completeze schema de vaccinare.

Pe de altă parte, acolo unde activitatea este într-adevăr scăzută, avem mai multe opţiuni: prima- alocarea unui alt tip de vaccin şi ne gândim la Johnson and Johnson, unde se administrează o singură doză şi atunci nu există riscul ca la rapel să se încurce tipurile de vaccin pentru că şi aceasta a fost o problemă (…). A doua posibilitate (…) personalul vaccinator (…) să fie inclus şi în echipele mobile care să asigure vaccinarea în diverse locaţii- operatori economici, în penitenciare, sunt foarte multe servici care au nevoie de vaccinare cu echipe mobile”, a explicat șeful campaniei de vaccinare din România.

În ceea ce privește o eventuală campanie de vaccinare dedicată celor mici, între 12 și 15 ani, se pare că va începe în toamnă, conform estimărilor oficiale. „Am văzut că (…) Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obţine autorizare şi indicaţie pentru grupa de vârstă 12-15 ani, ceea ce înseamnă că într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare şi de la FDA şi cu siguranţă şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa încât cred că din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicaţie şi să şi facem acest tip de vaccinare”, a spus medicul militar la Digi 24.

Citește și: