Uniunea Europeană intervine în scandalul cu AstraZeneca: ”nu scufundați cetățenii în confuzie”

Uniunea Europeană intervine în scandalul cu AstraZeneca: ”nu scufundați cetățenii în confuzie”

Vaccinul AstraZeneca începe să fie din ce în ce mai greu de promovat, în urma scandalurilor din ultima săptămână. Situația a devenit atât de confuză, încât Comisia Europeană a intervenit cu un mesaj clar.

Este incredibil de ciudat ce se întâmplă cu serul de imunizare de la AstraZeneca împotriva noului coronavirus. Inițial, s-a întrerupt complet vaccinarea cu el în mai multe țări europene și din afara UE, din cauza unor cazuri izolate de tromboză. După câteva săptămâni în care vaccinarea a fost reluată, dar oamenii au început să evite vaccinurile create împreună cu Oxford, acum, subiectul este din nou sub reflector.

Unele țări au limitat utilizarea vaccinului de la AstraZeneca la persoanele peste 60 de ani, alte la persoane peste 55 de ani, în timp ce Marea Britanie a optat să-l folosească în cazul celor peste 30 de ani. Nu ajută nici faptul că, în urmă cu două luni, aveau voie să fie vaccinați cu acest ser cei sub 50 sau 55 de ani. Confuzia legată de AstraZeneca a alimentat o reticență generală față de vaccinare, independent de producătorul serului.

Acum, mesajul din piață a devenit atât de confuz, încât Comisarul European pentru sănătate a simțit nevoia să vină la înaintare cu un îndemn. Stella Kyriakides speră că țările să coordoneze o atitudine legată de AstraZeneca, niște măsuri, ”să vorbească cu o singură voce”, pentru nu alimenta neîncrederea în procesul de imunizare.

„Este esenţial să urmăm o abordare coordonată. Trebuie să vorbim pe o singură voce în întreaga UE pentru a încuraja încrederea publicului în vaccinare”, a spus ea într-un tweet, înainte de a discuta cu miniştrii europeni ai sănătăţii, scriu AFP și Agerpres.

Mesajul a venit la scurt timp după ce EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a confirmat o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile rare de cheaguri de sânge. Chiar și în aceste condiții, aceeași autoritate a afirmat că beneficiile vaccinului produs de compania suedezo-britanică sunt mai mari decât riscurile şi că nu a fost identificat niciun factor de risc specific, cum ar fi vârsta.

În continuare, UE nu impune vaccinare cu niciun vaccin anume. În schimb, face totuși apel la un consens european. „Deciziile privind campaniile naţionale de vaccinare, persoanele care se vaccinează și cu ce vaccin, depind de voi”, adică de fiecare stat membru, le-a spus Stella Kyriakides miniştrilor. Tot ea a reclamat, în acelaşi timp, o abordare concertată pentru „a nu scufunda cetăţenii în confuzie”, potrivit discursului ei consultat de AFP.