Ce s-a întâmplat la Facebook, după ce au căzut Instagram, Messenger și WhatsApp: așa înțelegi cât de vulnerabili suntem

Ce s-a întâmplat la Facebook, după ce au căzut Instagram, Messenger și WhatsApp: așa înțelegi cât de vulnerabili suntem

Facebook a trecut printr-o perioadă foarte dificilă în ultimele 24 de ore. Pentru aproximativ șase ore, compania americană a stat pe butuci, împreună cu toate subsidiarele: WhatsApp, Messenger și Instagram.

În timp ce românii erau panicați că nu-și mai pot număra like-urile la postările de pe Facebook și nu mai pot pune nimic nou pe Instagram, la sediul gigantului condus de Mark Zuckerberg a fost un haos total. Angajații nu doar că nu au mai putut comunica între ei, pentru că au căzut canalele de comunicare internă, dar foarte mulți nu au putut intra în birouri, că sistemele de autentificare a ecusoanelor au căzut.

Facebook și-a revenit înainte de ora 1:00. Explicația nu există

Pe la 0:40 au apărut primele semne că Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger revin online. A mai durat un pic până când paginile web ale serviciilor au început să se încarce normal. Din păcate, este foarte probabil să nu aflăm niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Eventual, se va face un film despre acest episod pe câțiva ani, la fel ca în cazul altor dezastre cu consecințe globale.

Conform experților în securitate cibernetică care s-au aruncat la câteva ipoteze pe marginea subiectului, s-ar putea să fi fost o eroare de configurație, o eroare internă. În același timp, sabotajul din partea unui angajat Facebook este, de asemenea, posibil, cel puțin teoretic.

O exploatare a unei vulnerabilități de către terțe părți este considerată puțin probabilă în acest moment. Un atac DoS (denial-of-service) care să copleșească unul dintre cele mai mari site-uri din lume ar necesita o coordonare fără precedent din partea unor hackeri sau rețele infracționale din întreaga lume sau o tehnică neîncercată până acum, arată Hotnews.

La un moment dat, pe parcursul zilei, cei de la Facebook au trimis fizic o echipă de tehnicieni la centrele sale de date din California pentru a reseta manual serverele, în speranța că se rezolvă problema, pe sistemul ”scoate-le din priză câteva minute”. Ca referință, probleme cu Facebook au început în jurul orei 17:00 și s-au remediat complet cu câteva minute înainte de ora 1:00 noaptea