23 mart. 2021 | 11:33

Ce pedepse au primit cei care au pus la cale operațiunea ”plastilină în loc de iPhone”

ACTUALITATE
Ce pedepse au primit cei care au pus la cale operațiunea ”plastilină în loc de iPhone”

Pe la început de 2019, s-a descoperit cum mai mulți români își comandau un telefon iPhone acasă, dar când deschideau cutia observau că acolo se afla doar plastilină. Cazul a fost elucidat între timp.

Operațiunea ”plastilină în loc de iPhone” a ieșit la iveală în februarie 2019. Atunci, mai mulți persoane din Târgu Mureș și din Craiova au observat că au fost țepuiți atunci când au comandat modelul iPhone XS. În cutie se aflau, de fapt, mai multe bucăți de plastilină.

Se pare că întreaga operațiune a fost pusă la cale de un tânăr în vârstă de 29 de ani, decedat între timp într-un accident rutier. Nu putea face totul singur, pentru că avea nevoie de ajutorul unor curieri. Aceștia au fost condamnați la închisoare cu suspendare.

Cum funcționa operațiunea ”plastilină în loc de iPhone”

În februarie 2019, o femeie din Craiova a mers la un magazin pentru a-și cumpăra un iPhone XS Max. I s-a spus că modelul nu e pe stoc, dar l-a achitat acolo urmând să-l primească peste trei zile. Suma plătită era de 6.800 de lei. Când a revenit să ridice comanda, a deschis coletul chiar în magazin și a văzut că în cutie erau doar bucăți de plastilină.

La scurt timp, mai multe incidente similare au fost raportate în Târgu Mureș. Acolo, în mai puțin de o lună, 23 de telefoane iPhone XS comandate online de la Altex România de diverse persoane din Târgu Mureș nu au mai fost ridicate de destinatarii care trebuiau să efectueze plata coletului.

S-a observat apoi că dispozitivele fuseseră înlocuite, în toate cazurile, cu plastilină.

Curierii, complici

Poliția a intrat pe fir și a observat că toate coletele ar fi trebuit livrate de doi curieri. Aceștia au recunosct și ce au făcut. Au mers pe mâna unei alte persoane, care le-a sugerat să nu livreze coletele și să prezinte diverse motive: refuz plată, adresă greșită, destinatarul nu răspunde etc. Coletele originale erau date persoanei respective, iar cei doi curieri primeau cutiile cu plastilină, care erau întoarse la depozit.

Telefoanele erau vândute apoi de persoana respectivă, iar câștigul era împărțit cu curierii.

„Mi-a mai spus că va comanda numai de la firma Altex, deoarece doar de la această firmă poate să desfacă coletele cu ajutorul unui aparat special ce încălzește ambalajul, iar telefoanele, ce vor fi numai marca Apple model iPhone, le va vinde el și vom împărți câștigurile jumate-jumate, în funcție de valoarea telefonului mobil”, a precizat cel de-al doilea curier.

Cel care a pus la cale escrocheria a murit, dar cei doi curieri au fost condamnați la închisoare: doi ani și o lună, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Prejudiciul în acest caz a fost stabilit la 140.000 de lei.