Plastilină în loc de iPhone: Câțiva români arestați îți arată riscul cumpărăturilor online

Plastilină în loc de iPhone: Câțiva români arestați îți arată riscul cumpărăturilor online

În căutarea unor soluții rapide de îmbogățire, câțiva tineri din județul Mureș au fost arestați după ce au returnat mai multe cutii cu plastilină în loc de iPhone-uri sigilate.

Deși nu cred că este cea mai originală idee de a face bani online, câțiva români au avut ghinionul de a fi prinși după ce au cauzat un prejudiciu de aproximativ 140.000 de lei prin cumpărarea de telefoane și returnarea de cutii de iPhone cu plastilină la suprapreț. Nu a durat mult de la primele astfel de gesturi până când polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș i-au depistat și arestat pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată.

Cei trei tineri credeau că au dat lovitura și au găsit soluția infailibilă de a „imprima” bani. Ei comandau telefoane on-line, scoteau din colet aparatele și introduceau plastilină în locul lor. Imediat după, resigilau coletele, le făceau ca noi și le trimiteau înapoi, ca și cum le-ar fi refuzat la livrare.

Ideea „genială” i-a venit unui tânăr de 29 de ani din Târgu Mureș și a pus-o în aplicare de câteva ori în perioada ianuarie – februarie 2019. El a plasat on-line mai multe comenzi de telefoane mobile către societăți ce comercializează electronice și electrocasnice. În speranța de a nu fi prins, furniza datele de contact ale unor persoane fictive.

Ulterior, după ce a intrat în posesia coletelor, datorită unei relații cu doi băieți de la firma de curierat care primeau o parte din bani, înlocuia gadgeturile cu plastilină. În doar câteva minute, cutiile erau din nou ambalate și păreau la fel de grele, fiind întoarse la comerciant.

Pentru că faptele de înșelăciune au fost realizate în complicitate cu alți doi bărbați de 21 de ani de la firma de curierat prin care au fost trimise coletele, au fost arestați și ei. Angajații firmei de curierat erau responsabili de returnarea coletelor sub pretextul că nu ar fi fost ridicate de către destinatari.

Cazul a fost rezolvat parțial în urma unei percheziții la domiciliul tânărului de 29 de ani care a gândit întregul plan. Momentan, acesta se află în arest preventiv pentru 24 de ore. Prejudiciul final este estimat la 140.000 lei. Cercetările pe marginea celor trei bărbați continuă pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș.

Citește și: