Ce nu știu cei cu mașini pe benzină și motorină, mașina ți se strică instant. Ce este și cum dăunează „pana prostului”

Ce nu știu cei cu mașini pe benzină și motorină, mașina ți se strică instant. Ce este și cum dăunează pana prostului

Unul din cele mai cunoscute mituri din lumea automobilelor te poate pune într-o situație penibilă. De asemenea, îți poate strica mașina.

Acum câteva săptămâni, un bolid a blocat o bandă de mers din Mamaia. Cauza? Șoferul a rămas fără combustibil în rezervor. În tot acest timp, banda a rămas blocată, până când un prieten al proprietarului i-a adus două bidoane cu carburant, pentru a putea ajunge la benzinărie. Astfel de situații se produc atunci când șoferul ignoră că i s-a aprins becul care îi indică faptul că nu mai are suficient carburant.

Din păcate, astfel de cazuri nu sunt neapărat rare pentru că o număr însemnat de șoferi se bazează pe un mit care este cât se poate de neadevărat, mitul martorului de combustibil și rezerva „fantomă”.

Ce spun specialiștii

Cel mai important, șoferii profesioniști nu merg niciodată cu martorul de combustibil aprins. Dacă faci lucrul acesta îți vei uza mai repede mașina. Mai mult, îți poți înfunda injectoarele deoarece se pot trage impurități de pe fundul rezervorului.

„În rezervor este o pompă, care se și unge, se și răcește cu carburantul mașinii. Dacă rămânem fără carburant, riscăm ca această pompă să nu mai funcționeze, să se strice. Greșeala pe care foarte adesea șoferii din România o fac este aceea de a crede că ei pot calcula cât mai au de mers. Este o mare greșeală. Nici măcar calculatorul mașinii nu poate calcula cu exactitate, deși el ne arată acolo, în bord, un range, o medie, un număr de kilometri pe care ar mai putea merge”, a declarat Emil Gâtej, specialist în condus defensiv.

„Contează foarte mult greutatea mașinii, contează drumul pe care mergem, poate să fie un drum pe care urcăm și atunci consumul crește. Pot fi tot felul de condiții variabile, de tipul consumatorilor autovehiculului, care pun lucru mecanic pe motor și atunci motorul va consuma mai mult carburant decât ne-am aștepta sau decât se așteaptă calculatorul mașinii și atunci riscăm să rămânem în pana prostului”, a mai adăugat acesta.

Astfel, mitul potrivit căruia când ți se aprinde martorul de carburant mai ai în rezervor 5-6 litri, cu care mai poți merge 70-80 de kilometri, este fals. În plus, ne putem strica mașina, lucru care generează costuri suplimentare ca să o repari.

În concluzie, când ți se aprinde becul de combustibil, mergi la cea mai apropiată benzinărie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: