23 dec. 2021 | 11:35

Ce înseamnă să fii deștept, de fapt: există mai multe tipuri de inteligență

ACTUALITATE
Ce înseamnă să fii deștept, de fapt: există mai multe tipuri de inteligență

De-a lungul timpului, oameni de știință și cercetătorii au studiat creierul uman, această enigmă eternă. Ei au făcut asta timp de sute de ani și doar suprafața a fost explorată. De asemenea, numeroși psihologi au propus diferite teorii despre inteligență, iar acestea sunt utile pentru înțelegerea creierului.

Howard Gardner, psiholog care activează în domeniul psihologiei dezvoltării, a formulat o teorie cu privire la natura inteligenţei. Teoria inteligențelor multiple a lui Gardner a identificat și a definit până la opt tipuri diferite de inteligență.

Gardner este considerat unul dintre cei mai influenți intelectuali din lume, laureat al Premiului Prințului Asturiei pentru Științe Sociale în 2011. În 1983, el a adus în discuție complexitatea umană, și a subliniat că intelectul nu este o caracteristică înnăscută și imuabilă. Așadar, el a dezvoltat teza inteligențelor multiple ca o contrapondere la paradigma unei singure inteligențe.

Astfel, iată în continuare cele opt tipuri de inteligență propuse de Gardner

Cei care posedă o inteligență intrapersonală superioară sunt conștienți de stările lor emoționale, de sentimente și motivații. Au o înclinație către auto-reflecție și analiză, visare, explorare a relațiilor cu ceilalți și evaluare a punctelor forte. Potrivit lui Gardner, această inteligență ne permite, de asemenea, să pătrundem în noi înșine și să înțelegem motivele pentru care suntem așa cum suntem.

Inteligența interpersonală se bazează pe capacitatea de a percepe diferențele dintre ceilalți, în special stările de spirit, motivațiile, intențiile și temperamentul acestora. Este caracterizată, în principal, de înțelegerea celor de lângă tine și de empatie.

Inteligența corporală și kinestezică implică abilitatea unei persoane de a-și controla corpul în ceea ce privește activitatea fizică și/sau abilitățile motorii fine. Oamenii care excelează în această inteligență învață cel mai bine făcând ceva fizic, spre deosebire de doar citirea și răspunsul la întrebări.

Cunoscută și sub numele de inteligență vizual-spațială, inteligența spațială este, de fapt, capacitatea de a observa lumea și obiectele din diferite perspective.

Potrivit lui Gardner, inteligența naturalistă este capabilă să detecteze, să diferențieze și să clasifice aspecte legate de mediul înconjurător. De exemplu, speciile de animale și plante sau fenomenele legate de climă, geografie sau fenomene naturale.

Cei care stăpânesc mai bine abilitatea de a folosi cuvintele și conceptele verbale în mod corespunzător au o inteligență lingvistică superioară.

Inteligența logico-matematică: acest tip de inteligență este legat de capacitatea de raționament logic și de rezolvarea problemelor matematice.

Gardner a spus că există o inteligență muzicală latentă în toți oamenii. Ca orice alt tip de inteligență, și aceasta poate fi antrenată și perfecționată.