Ce e masca „killer”: are cinci straturi și abilitatea de a neutraliza virusuri

Ce e masca

Dacă tot sunt șanse să fim nevoiți să purtăm în continuare măști de protecție pe stradă și în spații închise, pentru o perioadă de timp nelimitată, un chimist britanic a dezvăluit o nouă mască înfățișată ca revoluționară.

Aceasta este intitulată ”killer” (ucigașă), datorită faptului că unul dintre cele cinci straturi pe care le are în construcție pot capta și neutraliza virusurile.

Noul dispozitiv a fost brevetat de chimistul britanic Gareth Cave. Săptămâna viitoare va obține certificarea CE, ceea ce va face posibilă vânzarea (la 1 euro bucata) în toată Europa. Are o eficacitate garantată timp de 7 ore consecutive, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Vizual, noua mască este foarte similară cu cele chirurgicale cu care am fost obișnuiți, dar are un mecanism suplimentar cu adevărat relevant. Este vorba de abilitatea de a neutraliza în timp real coronavirusul, de a-l face inofensiv.

Masca fost inventată de chimistul britanic Gareth Cave, în colaborare cu universitatea unde predă, Nottingham Trent. Conform testelor efectuate, are o capacitate de filtrare de 99,98% și o eficiență de 90% în distrugerea virusurilor COVID-19 și a celor gripali.

În ceea ce privește particularitățile chimice, noua mască are cinci straturi de protecție în loc de trei straturi, pe care le identifici cu ușurință în majoritatea măștilor. Primul, cel exterior, este îmbibat cu un fluid respingător pentru a preveni inhalarea picăturilor, salivei și mucusului care ar putea conține SARS-CoV-2, al doilea și al patrulea constând din țesutul filtrant prezent și în cele din măştile chirurgicale, iar în mijlocul acestora se află arma secretă: un strat antiviral, îmbibat cu nanoparticule de cupru, tratat cu o nouă tehnologie, brevetată de Pharm2Farm, spin-off al Universității Nottingham Trent și fondată de Cave.

„Odată ce aceste nanoparticule intră în contact cu virusul, ele emit ioni care pătrund prin suprafață și învăluie virusul, distrugându-i materialul genetic și împiedicându-l să se replice – explică profesorul Cave – Aceste particule au o formă sferică și o suprafață la fel de mare ca cea a virusului și, din acest motiv, sunt foarte eficiente în uciderea oaspetelui nedorit, dar nu și în reducerea respirabilității măștii. Ultimul strat, cel mai apropiat de gură, este hipoalergenic și extrem de respirabil”, a explicat cercetătorul din spatele noii măști care promite 7 ore de siguranță în timpul utilizării. Prețul va fi de aproximativ un euro per mască.