Papa Francisc, despre cei care nu vor să poarte mască de protecție: poate cel mai agresiv mesaj

Papa Francisc, despre cei care nu vor să poarte mască de protecție: poate cel mai agresiv mesaj

Pentru prima oară de la începutul pandemiei, Papa Francisc a fost foarte vocal împotriva celor care refuză să poarte mască sau să accepte că acel gest nu este despre ei.

”Cei care sunt împotriva măștilor nu ar protesta niciodată împotriva morții lui George Floyd”, așa și-a început Papa Francisc discursul împotriva celor care sunt împotriva măștilor de protecție promovate intens de autorități ca fiind o măsură indispensabilă împotriva răspândirii noului coronavirus. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei cărți care reprezintă o colecție de interviuri cu papa, o carte publicată luni.

„Anumite grupuri au protestat, refuzând să păstreze distanţa, manifestând împotriva restricţiilor de deplasare – ca şi cum măsurile pe care guvernele trebuie să le impună pentru binele poporului reprezintă un fel de atac al politicienilor împotriva libertăţii lor individuale”, a acuzat Papa în cartea de interviuri „Un temps pour changer”, care va apărea în franceză pe 2 decembrie, la editura Flammarion.

Suveranul Pontif a clasificat, prin învăluire, drept o manifestare de egoism refuzul de a purta mască. Cei care spun că acesta este ”un abuz de putere din partea statului”, de fapt, refuză să fie empatici față de oamenii care și-au pierdut locurile de muncă și nu dispun de beneficii de securitate socială. „Nu îi vei vedea niciodată pe aceşti oameni protestând împotriva morţii lui George Floyd (…), sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”, a adăugat papa.

Protestul împotriva celor care au o problemă majoră cu masca de protecție a continuat. Cei care se împotrivesc portului măştilor nu se vor revolta nici „împotriva suburbiilor în care copiii duc lipsa apei şi a educaţiei” sau pentru ca „sumele enorme investite în comerţul cu arme să fie folosite la hrănirea întregii rase umane şi la şcolarizarea fiecărui copil”, a mai adăugat Papa Francisc.

În aceeași carte redactată de jurnalistul britanic Austen Ivereigh, oficialul de la Vatican a făcut câteva afirmații și la adresa ”guvernelor care au ignorat probele dureroase ale creșterii numărului de morți cu consecințe inevitabile și grave” pentru a favoriza economia. În același context, a spus totuși că acelea au fost excepții. ”Majoriatea guvernelor au acționat în mod responsabil, impunând măsuri stricte pentru limitarea răspândirii epidemiei”, este de părere Papa.