17 iul. 2021 | 12:05

Ce este hârtia electronică: oamenii de știință tot mai aproape de scenariile sci-fi

ACTUALITATE
Ce este hârtia electronică: oamenii de știință tot mai aproape de scenariile sci-fi

Hârtia electronică, de la companii precum E Ink, poate afișa acum imagini color, reducând în același timp consumul de energie. Dezavantajul constă în faptul că nu arată nici pe departe precum tehnologiile LCD și OLED.

În ultimul an, am văzut mai multe dispozitive e-reader și e-note adoptând tehnologia de afișare a hârtiei electronice color Kaleido de la E Ink. La fel ca un Amazon Kindle sau Rakuten Kobo, dispozitivele produc text și imagini care arată ca o pagină tipărită, dar acum color, deși calitatea reproducerii culorilor se estompează în comparație cu afișajele LCD și OLED.

Chiar și afișajul LCD al unei tablete sau smartphone-uri ieftine poate reproduce peste 16 milioane de culori diferite, dar ecranele Kaleido ale E Ink sunt limitate la doar 4.096 de culori și, ca urmare, imaginile tind să arate desaturate pe dispozitivele de hârtie electronică color. E Ink continuă să-și îmbunătățească tehnologia de hârtie electronică Kaleido și există deja dispozitive care utilizează ecrane Kaleido 2.

Totuși, cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia par să fi avansat cu mult înaintea hârtiei electronice color disponibile în prezent în gadgeturile pentru consumatori. În 2016, cercetătorii au creat un material, cu o grosime mai mică de un micrometru, care era la fel de flexibil ca hârtia și capabil să reproducă la fel de multe culori ca un afișaj LCD.

Spre deosebire de ecranele LCD, materialul nu a fost iluminat și, în schimb, a reflectat lumina ambientală în același mod ca și ecranele din e-reader. Nu numai că are aspectul hârtiei, dar creatorii săi au descoperit că materialul ar putea fi folosit ca ecran, necesitând în același timp o zecime din cantitatea de putere de care are nevoie un dispozitiv precum Amazon Kindle.

Hârtia electronică, tot mai aproape de a deveni realitate

Aproape cinci ani mai târziu, într-un nou studiu publicat în revista Nano Letters, cercetătorii detaliază modul în care au îmbunătățit materialul cu o schimbare relativ simplă: răsturnarea structurii sale cu susul în jos.

Materialul este alcătuit din mai multe straturi, inclusiv un „material poros și nanostructurat, care conține trioxid de tungsten, aur și platină”, care produce culori diferite, deoarece reflectă lumina, și un strat care adaugă conductivitate electrică, astfel încât, la fel ca un LCD, culorile pot fi continuu împrospătat și modificat.

Materialele afișajelor E Ink nu sunt teribil de scumpe, ceea ce înseamnă că poți obține un e-reader pentru mai puțin de 100 de dolari. Dar cu materiale precum aurul și platina necesare pentru realizarea noii tehnologii de afișare, chiar și la grosimi de doar 20 de nanometri, fabricarea pe scară largă ar putea duce la prețuri premium pentru produsele care le încorporează.