Ce descoperire tulburătoare au făcut arheologii din Europa: ar putea schimba istoria

Ce descoperire tulburătoare au făcut arheologii din Europa: ar putea schimba istoria

Arheologii din Suedia au făcut o descoperire uimitoare, care ne arată cât de sângeros a fost trecutul continentului nostru. Iată despre ce este vorba.

Pe o insulă din sud-estul Suediei se află una dintre cele mai misterioase şi macabre locuri din zorii Evului Mediu. Este vorba despre o fortificaţie circulară în interiorul căreia au fost masacraţi toţi locuitorii de la sugari şi până la vârstnici, într-o singură noapte. După măcel, fortul a fost abandonat pentru totdeauna, notează Adevărul.

Arheologii au făcut o descoperire macabră

În zorii evului mediu, Europa traversa una dintre cele mai întunecate perioade ale istoriei sale. Era o epocă a violenţei, a incertitudinii şi, mai ales, a luptei pentru supravieţuire. După prăbuşirea Imperiului Roman, bătrânul continent se afla la cheremul barbarilor. Europa era răvăşită de dislocări de populaţii, migraţii, raiduri dar şi de un război crunt pentru resurse, putere şi dominaţie.

Unul dintre aceste forturi, din Scandinavia, a atras în mod deosebit atenţia arheologilor. Iar cercetările din 2011, au reuşit să scoată la lumină, după 1.500 de ani, mărturia unui cumplit măcel. Practic, era scena intactă a unui masacru din epoca migraţiilor, care a impresionat prin brutalitate şi mister.

Pe o insulă din sud-estul Suediei, specialiştii de la Universitatea din Stockholm au identificat mai multe forturi circulare din epoca migraţiilor, adică din perioada 400-550. Unul dintre acestea, situat chiar pe malul Mării Baltice, la Sandby Borg a atras atenţia în mod deosebit. Se bănuia în special că există gropi care pot ascunde obiecte de valoare, depozitate de oamenii care au locuit în fort acum 1.500 de ani.

Au fost găsite cinci ascunzători, în pământ, pline cu bijuterii şi obiecte de preţ.  Printre acestea se remarcă, broşe mari de argint, inele, pietre preţioase, şi broşe de mici dimensiuni din metal preţios. Ascunzătorile, sub forma unor gropi, au fost descoperite în câteva case, situate în blocul central de locuinţe al fortului.

„Caii erau prada preferată a acelor vremuri. Atacatorii însă nu au luat nici caii, nici porcii şi nici mieii. Nu era un raid obişnuit. Dacă cineva i-ar fi atacat de pe mare, sătenii din zonele învecinate ar fi venit să-i îngroape, sau măcar le-ar fi luat oile. Au fost frământări mari pe insulă şi aici este vorba despre umilinţă, dincolo de moarte”, mărturiseşte unul dintre cercetători pentru Archaeology.org, citat de Adevărul. 

Arheologii au făcut o descoperire macabră. Peste tot, în interiorul fortului, se aflau schelete umane, cu traume vizibile mai ales în zona capului. Cercetările au continuat şi au scos la lumină mărturiile unui masacru cumplit şi misterios: copii şi bătrâni ucişi fără milă. Scheletul fiecărui individ a rămas neatins, vreme de 1.500 de ani, exact acolo unde şi-a găsit sfârşitul.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: