Ce câștigi după ce te-ai vaccinat prima dată anti-Covid: cum este influențată transmiterea, fără rapel

Ce câștigi după ce te-ai vaccinat prima dată anti-Covid: cum este influențată transmiterea, fără rapel

Un număr mare de oameni, din varii motive, s-au îmbolnăvit după ce au primit doza inițială de vaccin. Din acest motiv, cercetătorii britanici au început să măsoare beneficiile de care te bucuri, fără rapel.

O singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca poate reduce transmiterea coronavirusului cu aproape jumătate în aceeaşi familie, unde riscul de contaminare este mare. Aceasta este concluzia unui studiu al agenţiei engleze de sănătate publică, notează AFP și Agerpres.

Persoanele care s-au infectat cu noul coronavirus la trei săptămâni după administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38% până la 49% mai puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, a subliniat Public Health England (PHE) într-un comunicat. Partea bună este că această realitate, măsurată la aproximativ 14 zile după vaccinare nu este dependentă de vârsta persoanei vaccinare sau a membrilor familiei.

„Este o veste fantastică. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal”, şi-a exprimat entuziasmul ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, după publicarea rezultatelor.

Ca referință, pentru a fi concludent, acest studiu a urmărit 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv şi le-a comparat cu aproape un milion de contacte ale unor persoane nevaccinate.

Premisa a fost că familiile sunt considerate a fi locuri cu ”risc ridicat” de transmitere, având în vedere că împărtășiți aceleași spații comune, respirați același aer. „Rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile”, se mai menționează în studiul PHE.

Dincolo de posibilitatea redusă de transmitere, agenţia britanică a subliniat că o singură doză de vaccin permite, de asemenea, după patru săptămâni, reducerea cu 60 până la 65% a riscului de a dezvolta o formă simptomatică a bolii. Această analiză vine la câteva săptămâni după ce, un alt studiu PHE a ajung la concluzia că, la sfârșitul lunii martie, vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au prevenit 10.400 de decese.

Deși are înregistrate peste 127.000 de decese, Marea Britanie a devenit una dintre cele mai eficiente țări când vine vorba de campania de vaccinare în masă. Utilizând AstraZeneca, Pfizer/BioNTech și Moderna, până la această oră, au fost administrate circa 34 de milioane de prime doze, iar aproximativ un sfert din populația adultă – 13,2 milioane de oameni, s-a imunizat complet, inclusiv cu rapelul.

Citește și: