Câți români au murit în 2020, față de 2019: impactul coronavirus în statisticile care contează

Câți români au murit în 2020, față de 2019: impactul coronavirus în statisticile care contează

Foarte mult timp au existat speculații în piață legate de faptul că pandemia de coronavirus a îngenunchiat economia, dar nu a provocat mai multe decese decât într-un an obișnui. Acum, am aflat adevărul.

La solicitarea Hotnews, Institutul Național de Statistică făcut publice în această dimineață un set de date statistice importante. Acestea vizează numărul de decese din România în primele 11 luni din 2020, comparativ cu situația din aceeași perioadă din 2019.

Concluzia pe care o putem trage este una cât se poate de simplă și îngrijorătoare. Zvonurile și conspirațiile au fost greșite. Cu toate restricțiile impuse de către autorități, am pierdut un număr semnificativ mai mare de români, o valoare care a explodat în a doua jumătate a anului.

comparatie-decese aparat respirator

Cifrele de ansamblu arată că, din iunie anul trecut, numărul deceselor a crescut în fiecare lună tot mai mult față de luna similară a anului precedent. În ceea ce privește împactul COVID-19, decesele din cauza acestuia sunt încadrate în categoria deceselor din cauza bolilor aparatului respirator (conform Clasificarii Internationale a Maladiilor – Revizia a X-a OMS). Cea mai tristă situație a fost înregistrată în noiembrie 2020, când s-a putut vedea o explozie a deceselor din această cauză.

Pentru a înțelege un pic mai bine impactul Covid-19 asupra ratei deceselor înregistrate în România, este suficient să te uiți pe graficul de mai sus. Acesta include o comparație defalcată pe luni a deceselor provocate de afecțiuni respiratorii, inclusiv cele cauzate de noul coronavirus. Valorile înregistrate în 2020 au culoarea portocalie, în timp ce cele din 2019 sunt albastre.

Graficul din imaginea de mai jos este cel privind numărul total de decese din perioada ianuarie-noiembrie 2020, respectiv 2019. În total, în primele 11 luni din 2020 au murit cu aproape 25.000 de români mai mulți decât în 2019. Cea mai mare parte a diferenței numărului de decese provine din categoria ”boli ale aparatului respirator”, care include COVID-19.

decese 2019 - 2020 romania

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: