27 ian. 2021 | 08:32

Câți bani trimit în țară românii plecați la muncă în străinătate: nu-și fac viața ușoară

ACTUALITATE
Câți bani trimit în țară românii plecați la muncă în străinătate: nu-și fac viața ușoară

Majoritatea românilor care au plecat în străinătate și-au făcut un obicei din a livra bani în țară. În acest fel, nu-și fac viața foarte ușoară peste graniță, dar, cei mai mulți, de asta și-au părăsit familia.

Chiar dacă 2020 a fost un an al pandemiei, iar veniturile au scăzut la nivel global, românii și-au menținut obiceiul de a trimit bani în țară. Conform datelor agregate de TransferGo, un român trimite în medie 500 de euro pe lună din momentul în care a ajuns în străinătate. În majoritatea cazurilor, acea valoare reprezintă aproximativ un sfert din banii pe care îi încasează un muncitor de origine de română peste graniță. Media veniturilor în Marea Britanie sau Spania este de 2000 de euro pentru un conațional. Cu banii care nu ajung în țara noastră, muncitorii se străduiesc să supraviețuiască.

Conform datelor Băncii Mondiale, valoarea sumelor trimise în Romania în 2019 este de 7,2 miliarde de dolari, acestea reprezentând un procent de 3% din PIB-ul României.

Valoarea de mai sus este relevantă mai ales pentru a combate o percepție deformată a românilor din țară care consideră că muncitorii din străinătate au o contribuție infimă la economia noastră națională. Ca referință, aproape jumătate dintre români consideră că diaspora are o contribuţie financiară per ansamblu mică sau foarte mică la economia locală. Nu mai puțin de 73% dintre români subestimează valoarea reală a sumelor trimise în ţară de către conaţionalii lor de peste hotare, arată un sondaj realizat de TransferGo.

La nivel național, aproximativ 60% dintre români consideră că principala contribuție a diasporei la economia locală este reprezentată de banii trimiși familiei. În același timp, 21% cred că majoritatea banilor care intră în țară sunt cheltuiți în vacanțele celor care lucrează dincolo atunci când revin în România.

Poate cea mai interesantă concluzie a studiului realizat de TransferGo este aproximativ 60% dintre români consideră că cei plecați peste hotare ar trebui să se întoarcă acasă, să revină în România.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele