Sute de euro, în medie, pentru acești români în fiecare lună. Banii intră direct pe card

Sute de euro, în medie, pentru acești români în fiecare lună. Banii intră direct pe card

Există familii în România cărora le intră, în medie, sute de euro lunar pe card. Dar nu datorită locului de muncă. Acum avem și cifre.

Un român care lucrează în afara ţării trimite acasă în medie 500 euro pe lună, arată datele TransferGo, companie de transfer internaţional de bani online. Compania a făcut o analiză și a ajuns la concluzia că 59% dintre români consideră că principala contribuţie a diasporei la economia României este reprezentată de banii trimişi familiei.

Cei care primesc acești bani, în medie, lunar sunt familiile celor plecați la muncă în străinătate.

500 de euro pe lună, suma medie trimisă în țară

Studiul vine cu câteva concluzii.

”59% dintre români consideră că principala contribuţie a diasporei la economia României este reprezentată de banii trimişi familiei, iar 21% de banii cheltuiţi în vizitele lor în ţară. Aceasta în contextul în care aproape jumătate dintre români consideră că diaspora are o contribuţie financiară per ansamblu mică sau foarte mică la economia locală, iar 73% dintre români subestimează valoarea reală a sumelor trimise în ţară de către conaţionalii lor de peste hotare”, potrivit unei cercetări comandate de TransferGo şi derulate la finalul anului 2020.

TransferGo, compania de transferuri internaţionale de bani, a lansat pe 1 decembrie 2020 o campanie care include o petiţie online adresată BNR pentru lansarea unei bancnote sau monede de colecţie dedicate diasporei. Până în prezent, peste 3.500 de români au semnat petiţia.

”Sunt milioane de români din străinătate, clienţi TransferGo, care trimit bani acasă pentru a îşi întreţine familia, însă o mare parte dintre ei o fac cu gândul de a se întoarce într-o zi şi a încerca să îşi reconstruiască un viitor alături de ei,” a declarat Marius Nedelcu, chief marketing officer, TransferGo.

Potrivit TransferGo, în medie, un roman trimite acasă 500 euro pe lună.

”Această valoare este una destul de ridicată, având în vedere că venitul unui român care lucrează în Marea Britanie sau Spania, spre exemplu, este de aproximativ 2.000 euro. Practic, suma pe care acesta o trimite în ţară reprezintă un sfert din banii pe care îi câştigă într-o lună, restul fiindu-i necesar pentru a îşi acoperi costurile minime de trai, mai ridicate decât în România”, arată datele companiei.

Mai mult, conform datelor Băncii Mondiale, valoarea sumelor trimise în Romania în 2019 este de 7,2 miliarde de dolari, acestea reprezentând un procent de 3% din PIB-ul României.

Citește și: