07 sept. 2021 | 12:15

Cât sport trebuie să faci zilnic. Ce efort trebuie să depui, după o zi petrecută la birou

ACTUALITATE
Cât sport trebuie să faci zilnic. Ce efort trebuie să depui, după o zi petrecută la birou

O zi petrecută la birou trebuie compensată cu exerciții fizice. Impactul negativ pe care îl are acest tip de activitate statică, e necesar să îl anulăm prin mișcare zilnică. Asta, dacă vrem să rămânem sănătoși și cu un tonus ridicat.

Oamenii de știință și-au dat seama cât efort trebuie să facem, pentru a compensa o zi de ședere la birou. Aceștia se bazează pe o analiză mai amplă, care adună nouă studii anterioare. Cercetarea a analizat 44.240 de persoane, din patru țări diferite.

În urma cercetării s-a constatat că riscul de deces a persoanelor cu stil de viață sedentar a crescut, odată cu scăderea intensității activității fizice. Deci, efectuarea activităților fizice reduce riscul de deces. Efortul fizic poate fi sub formă de mers pe jos, mers cu bicicleta, grădinăritul și orice altă ocupație fizică.

”La persoanele active care efectuează aproximativ 30-40 de minute de activitate fizică, de intensitate moderată până la intensă, asocierea dintre timpul sedentar ridicat și riscul de deces nu este semnificativ diferită de cele cu cantități reduse de timp sedentar”, au scris cercetătorii în British Journal of Medicină Sportivă în 2020.

Oamenii își pot proteja sănătatea și pot compensa efectele dăunătoare ale inactivității fizice”, spune Stamatakis, co-editorul BJSM.

Ce trebuie să facem pentru a compensa sedentarismul?

Cercetarea recomandă 150-300 de minute de activitate fizică, săptămânal, pentru a contracara comportamentul sedentar. Activități fizice pot să fie mersul pe jos, joaca cu copii și animalele de companie, treburi casnice, yoga, dans. Orice modalitate de activitate este binevenită. Nu trebuie să fie neapărat făcută într-un cadru sportiv.

Cercetarea este departe de a fi finalizată. Dar, concluzia este că trebuie să ne alocăm zilnic puțin timp pentru efort fizic. ”Deși noile orientări reflectă cele mai bune științe disponibile, există încă unele lacune în cunoștințele noastre.

Încă nu suntem siguri, de exemplu, unde este exact limita a ceea ce înseamnă prea multă ședere”, a mai spus Stamatakis. Oricum, acesta este un domeniu de cercetare rapid, iar în câțiva ani vor fi și răspunsuri mai ample.