19 aug. 2021 | 18:15

Robotul care îți taie respirația e mai bun decât tine la sport: cum a învățat parkour

ACTUALITATE
Robotul care îți taie respirația e mai bun decât tine la sport: cum a învățat parkour

Boston Dynamics a mai venit cu încă o noutate. Robotul care se mișcă mai bine decât tine. Firma deținută de Hyundai a distribuit un videoclip cu roboți umanoizi. Aceștia au finalizat cu succes, pentru prima dată, un antrenament parkour într-o cursă de obstacole. Roboții Atlas au sărit în gol, au sărit peste obstacole și s-au rostogolit înapoi, mai grațios decât un om.

Potrivit companiei antrenamentul a durat luni de zile de dezvoltare. Acesta a fost un test al capacității roboților. A fost un studiu în care s-a urmărit comportamentul, echilibrul și coordonarea acțiunilor lor. Atlas folosește acele imagini pentru a le modifica funcțiile de mișcare.

Cum este Atlas?

Atlas are unul dintre cele mai compacte sisteme hidraulice mobile din lume. Are o baterie personalizată, supape și o unitate hidraulică compactă. Aceasta îi permite să furnizeze o putere mare spre oricare dintre cele 28 de îmbinări. acest lucru îi oferă o mare mobilitate.

Are un sistem avansat de control și permite mișcări foarte diverse. Algoritmii dau posibilitatea unei interacțiuni foarte complexe, care implică tot corpul. De aceea, poate să își miște corpul ținând cont de mediul înconjurător. El folosește piese imprimate 3D. Acestea îi oferă raportul necesar între rezistență și greutate, pentru a putea sării.

La fiecare mișcare există o rată de eșec foarte ridicată. Dar, fiind un test, acesta a decurs foarte bine. Compania trebuie să se folosească de imagini și să finiseze mișcările lor. Acestea sunt un pic limitate de însăși natura lor de roboți. Lipsa coloanei vertebrale mobile și a articulațiilor îi face să fie mai rigizi.

La felul în care se prezintă în momentul ăsta, deja, îi face să fie diferiți de Spot. El este un model de cercetare care deja a depășit limitele roboticii. Așadar, roboții Atlas sunt mult mai umani în mișcări și țin cont de mediul în care se desfășoară.