Cât costă iPhone 13 Pro, de fapt: e mult mai valoros decât Galaxy S21, dar nu departe de iPhone 12 Pro

Cât costă iPhone 13 Pro, de fapt: e mult mai valoros decât Galaxy S21, dar nu departe de iPhone 12 Pro

În fiecare an, apare o analiză a valorii pe componente aferentă celor mai noi telefoane de top. A venit rândul iPhone 13 Pro să vedem cât costă de fapt și să facem o comparație cu iPhone 12 Pro, respectiv Galaxy S21.

Cei de la TechInsights au publicat la începutul acestei săptămâni o analiză legată de iPhone 13 Pro. Pornind de la informațiile pe care le au din piață, de la tarifele practicate de furnizorii Apple și de la discounturile de care se bucură gigantul din Cupertino, publicația a putut să-și formeze o opinie avizată despre valoarea reală a celui mai nou smartphone Apple. Ca referință, a fost folosit un iPhone 13 Pro. iphone comparatie valoare

Cât costă un Apple iPhone 13 Pro, pe piese

Dacă ești Apple și te apuci să cumperi tot ce îți trebuie pentru iPhone 13 Pro cu o capacitate de 256GB, sunt șanse foarte mari să ajungi la un preț de 570 de dolari. Valoarea reprezintă o creștere de 4% față de modelul de acum un an cu aceeași memorie internă, iPhone 12 Pro. Vechea versiune de iPhone costa 548 de dolari.

Pentru a pune respectiva valoare într-un context, prețul este la aproximativ 50% din valoarea de vânzare practică de Apple pentru gadgetul cu pricina. Un iPhone 13 Pro pe piese costă 570 de dolari. Dacă îl cumperi asamblat de la Apple în SUA, ajungi să plătești 1099 de dolari pentru același dispozitiv. Nici nu mai luăm în calcul și faptul că prețul crește cu cât te apropii mai mult de România. În Germania costă 269 de euro modelul cu 256GB, pe când în țara noastră ajungi să plătești 6300 de lei pe același produs.

Dacă este însă să fim realiști, dincolo de costul pieselor, Apple mai investește sume fabuloase în cercetare și dezvoltare, marketing / promovare și, nu în ultimul rând, transport. Nu este ieftin să livrezi telefoane din China în fiecare colț al mapamondului.

În situația în care ți se pare că Apple abuzează de poziția privilegiată pe care o are în piață, merită să ai în vedere că aceeași analiză în cazul Samsung Galaxy S21+ s-a reflectat într-un cost de producție de 508 dolari, în timp ce prețul de achiziție în magazin este de 1050 de dolari.