Tabloul realizat de un român s-a vândut pe o sumă record

Tabloul realizat de un român s-a vândut pe o sumă record

Un tablou realizat de pictorul român Adrian Ghenie s-a vândut pe o sumă record la o licitație în Anglia.

În cazul în care nu ați auzit de Adrian Ghenie, trebuie să știți că el este un artist român foarte apreciat pe scena de artă contemporană internațională, prezent cu lucrări în cele mai importante muzee, galerii și colecții private din lume. Pe parcursul timpului, picturile sale s-au vândut pe milioane de euro în cadrul unor licitații organizate în străinătate.

Anul acesta, în data de 10 februarie, tabloul său numit „The Sunflowers in 1937” , pictură inspirată de lucrarea ”Floarea Soarelui”, a lui Vincent van Gogh, a fost vândut de casa londoneză de licitații Sotheby’s la prețul de 3,45 milioane de euro. Tot în 2016, tabloul ”The Hunted” a fost achiziționat în schimbul sumei de 2,25 milioane de euro.

nickelodeon

Acum, însă, pictorul a reușit să stabilească un nou record personal. Potrivit celor de la Ziarul Financiar, tabloul intitulat ”Nickelodeon” a fost cumpărat de un participant la o licitație pentru suma de 7,88 milioane de euro (7,1 milioane lire sterline). Pictura a fost realizată în anul 2008, iar prețul estimativ al casei de licitații pentru aceasta era cuprins între 1 și 1,5 milioane de lire sterline.

După cum probabil știți, Nickelodeon este numele unui cunoscut post de televiziune. Astfel, după cum scriu și cei de la ZF, titlul face trimitere spre influența televiziunii asupra tinerei generații și spre elementele iconice pe care autorul le împrumută din tehnica cinematografică.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare. În anul 2001 a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, iar în 2005, împreună cu Mihai Pop, a fondat Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în anu următor a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. Adrian Ghenie și-a împărțit până în 2013 viața între România și Germania, însă, în cele din urmă, a ales Berlinul.

Citește și: