Când vei intra în Kaufland, Lidl sau alte magazine, nu vei mai găsi aceste produse: milioane de români le cumpărau, dar sunt un pericol

Când vei intra în Kaufland, Lidl sau alte magazine, nu vei mai găsi aceste produse: milioane de români le cumpărau, dar sunt un pericol

Poluarea de pe planetă a ajuns la cote alarmante și, în acest context, e nevoie de măsuri mai dure. Aceste decizii te vor interesa direct dacă îți faci cumpărăturile în  Kaufland, Lidl sau alte magazine.

Comisia Europeană caută să vină cu politici aspre pentru a determina autoritățile din fiecare stat-membru să adopte legislații dure în acest sens. O directivă care are rolul să reducă poluarea se referă la interzicerea vânzării în magazine a produselor din plastic.

Astfel, dacă-ți faci cumpărăturile în marile lanțuri de magazine ca Lidl sau Kaufland, atunci nu vei mai găsi pe rafturi produse din plastic de unică folosință. Ele vor fi interzise în toate statele membre din data de 3 iulie. Autoritățile din România au venit deja cu o taxă suplimentară pentru pungile din plastic, dar se pare că nu e suficient.

Aceste produse dispar din Kaufland, Lidl și alte magazine

Autoritățile au plecat de la niște statistici îngrijorătoare: 80% din deșeurile care se găsesc în oceane sunt produse din plastic. Era, așadar, nevoie de măsuri mai dure.

Comisia Europeană arată că, începând cu data de 3 iulie, în UE se va aplica Directiva privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, iar unele dintre acestea, precum farfurii și tacâmuri de unică folosință, paie sau bețișoare de urechi, nu vor mai putea fi puse pe piață în statele membre.

Decizia a fost deja ratificată prin Legislativul de la Bruxelles. Parlamentul European prevede, printre altele, interzicerea, începând cu 3 iulie 2021, a comercializării de produse specifice din plastic, respectiv tacâmurile si farfuriile de unică folosință, bețișoarele de urechi, paiele/bețele pentru amestecat băuturi.

Pe 21 mai 2019, Consiliul UE a decis mai multe măsuri , propuse de Comisie, pentru a reduce deșeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile.

Reguli noi de la 3 iulie

Pe lângă decizia privind articolelor din plastic de unică folosință, în noul set de reguli se regăsesc mai multe prevederi. Iată, mai jos, câteva dintre ele:

  • – interdicție privind anumite articole de unică folosință fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piață: bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețișoarele pentru baloane, precum și paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile;
  • – măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse;
  • – scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deșeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun și echipamentele de pescuit;
  • – un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90 % până în 2029 (77 % până în 2025) și introducerea unor cerințe de proiectare pentru atașarea capacelor la sticle, precum și obiectivul de a include în proporție de 25 % plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 și de 30 % în toate sticlele din plastic începând cu 2030.
Citește și: