România îmbrățișează reciclarea la nivel național, începând cu o taxă pe ambalaje de plastic

România îmbrățișează reciclarea la nivel național, începând cu o taxă pe ambalaje de plastic

Când vine vorba de încurajarea colectării selective a deșeurilor, ministrul Mediului se pare că a găsit o soluție eficientă pentru a stimula interesul oamenilor pe subiec. Totul pleacă de la bani.

Conform promisiunilor formulate de ministrul Mediului, în doar câteva săptămâni, va exista o Hotărâre de Guvern menită să definească particularitățile implementării unei taxe pe ambalaje de plastic, aluminiu și sticlă. Aceasta va fi de 50 de bani pe ambalaj și va fi asociată ambalajelor cu o capacitate de până la 3 litri.

În România, la prețul fiecărui produs se va adăuga o garanție de 50 de bani ce urmează să fie plătită de consumator. Ulterior, garanția va fi recuperată de către client prin reciclarea recipientelor la automatele speciale. Acest nou proiect pentru protecția mediului va lansat până în primăvară, dar investiția în sistemul de reciclare se va face abia în 2022.

”Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, astăzi (luni – n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. Mâine o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul.

Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate. (…) În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3, potrivit News.ro.

În afară de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate taxele pentru produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

„A trecut de consultarea publică, în momentul de faţă încorporăm observaţiile în proiectul de HG, până în primăvară va fi lansat proiectul astfel încât să se facă investiţiile până în 2022, investiţiile în aceste automate, în logistica care colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat”, a explicat ministrul.
Citește și: