Europenii tocmai au luat una dintre cele mai bune decizii de până acum. Care sunt obiectele care vor fi interzise începând cu data de 3 iulie 2021. Nu le vei mai găsi în magazine sau restaurante. Ce au decis oficialii de la Comisia Europeană, în urmă cu puțin timp.
Vești bune pentru europeni. Sustenabilitatea a crescut foarte mult în ultimii ani, iar oficialii din Uniunea Europeană au decis să scoată de pe piață produsele din plastic de unică folosinţă. Începând din data de 3 iulie 2021, nu se vor mai comercializa beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele de băut sau beţele pentru baloane.
Scopul acestei inițiative este de a reduce impactul pe care-l au produsele de plastic asupra mediului înconjurător și de a încuraja reciclarea, pe cât posibil. De asemenea, Comisia Europeană recomandă, totodată, limitarea folosirii a altor produse precum pungile de plastic de unică folosinţă, echipamentele de pescuit, recipientele pentru băuturi şi alimente destinate consumului imediat, filtrele de tutun, articolele sanitare sau şerveţelele umede.
Statisticile pe plan global sunt îngrijorătoare, mai ales din cauza faptului că 80% dintre deșeurile care se găsesc pe fundul mărilor și a oceanelor sunt produse din plastic.
Și pentru că o soluție ideală trebuia găsită în privința utilizării paielor din restaurante, nemții au inventat paiele comestibile, care se folosesc acum si în România.
„Suntem bucuroşi că le-am adus de doar două-trei săptămâni în România şi deja sunt prezente pe litoral, în Timişoara, Bucureşti, Baia Mare, în multe locaţii din ţară”, explică Maria Lichtenberg, distribuitor de paie de băut comestibile.
Aceste obiecte sunt făcute dintr-un amestec de fibre de măr și cereale și se pot consuma, fiind perfecte atât pentru băuturi reci cât și pentru cele calde. Paiele comestibile se degradează în natură în 30 de zile. Aceste paie realizate din măr și cereale rezistă timp de două ore într-un pahar rece și doar 20 de minute dacă este introdus într-o cană cu băutură caldă.
„După ce sunt folosite, absolut nimic nu se pierde, ele se întorc cumva în circuitul normal din natură, prin compost. Clienţii sunt cei mai încântaţi. Şi cei mici au factorul acela de wow: mami, mai pot să mănânc şi farfuria? Răspunsul este da, poţi mânca şi farfuria, poţi mânca şi paiele”, Roxana Andon, proprietar de restaurant „Stâna lui Aidan”.