Când fac femeile copii, în comparație cu acum trei decenii: schimbarea este istorică

Când fac femeile copii, în comparație cu acum trei decenii: schimbarea este istorică

În comparație cu acum trei decenii, probabilitatea ca femeile să facă copii în afara căsătoriei a crescut. Iată ce arată noile studii.

Un nou studiu efectuat în Statele Unite de Universitatea Johns Hopkins a descoperit că probabilitatea ca femeile cu studii superioare să facă un prim copil în afara căsătoriei a crescut semnificativ, relatează Hotnews.

Femeile fac copii în afara căsătoriei mai mult acum

De asemenea, probabilitatea ca femeile americane cu studii superioare să fie căsătorite în momentul în care au al doilea copil a crescut. A crescut chiar de șase ori, mai exact, comparativ cu acum 30 de ani. Acest lucru marchează o schimbare istorică de paradigmă de la întemeierea unei familii în urma căsătoriei la întemeierea unei familii cu un copil, scrie aceeași sursă.

„Prognozez că în rândul femeilor cu studii superioare care în prezent au trecut de 30 de ani, procentul care vor fi necăsătorite la momentul nașterii va crește de la 18% la 27%”, afirmă sociologul Andrew Cherlin de la Universitatea Johns Hopkins. „Locul căsătoriei în secvența de evenimente din viața tinerilor adulți s-ar putea schimba pentru absolvenții de studii superioare”, adaugă sociologul.

Sociologul a comparat datele din trei sondaje importante din SUA: National Longitudinal Survey of Youth, the National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health, și National Survey of Family Growth.

Procentul nașterilor din afara căsătoriei a crescut la toate nivelurile de educație, însă cea mai mare creștere a fost înregistrată în rândul femeilor cu studii universitare. De asemenea, datele studiului indică faptul că vasta majoritate a femeilor fără diplomă de liceu sau un echivalent al acesteia erau necăsătorite în momentul nașterii primului copil.

Pe de altă parte, studiul ne spune că peste jumătate dintre femeile cu diplomă de liceu erau necăsătorite când au avut primul copil.

Ca referință, în 1994, doar 4% din femeile din SUA care aveau studii superioare și împliniseră 30 de ani erau necăsătorite în momentul primei nașteri. Douăzeci de ani mai târziu, procentul a crescut de 6 ori la 24,5%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: