12 iul. 2021 | 13:15

Cum trag bugetarii în jos scorul României: datele care-ți arată că eficiența e extrem de scăzută

ACTUALITATE
Cum trag bugetarii în jos scorul României: datele care-ți arată că eficiența e extrem de scăzută

Administrația publică din România nu se ridică la nivelul de eficiență întâlnit în alte state europene, arată o analiză BT.

România stă extrem de prost la capitolul eficiență, atunci când vine vorba de administrația publică, adică angajații din sectorul bugetar. Nu doar că suntem la un nivel mult sub cel din Germania (prima economie a Uniunii Europene și a Zonei Euro) din perspectiva indicatorului de eficiență administrativă, ci chiar zub zero, potrivit unei analize a  Băncii Transilvania.

Instituția bancară compară performanțelor României cu mediile UE. Rezultatele nu-s deloc îmbucurătoare.

Bugetarii trag în jos scorul României

Indicatorul de eficiență a administrației este unul dintre cei luați în considerare de Banca Mondială pentru aprecierea eforturilor de de dezvoltare durabilă (ESG).

Plasarea timp de decenii sub zero a eficienței administrației publice din România poate fi pusă și pe seama politicii de angajări inutile în sistemele publice, în scopul plusului de votului la alegeri, dar în detrimentul calității serviciului public.

Nu e trecut cu vederea nici capitolul digitalizare/informatizare/automatizare. Administrația e slab dotată din acest punct de vedere și are și o atitudine ostilă în a se moderniza, notează Banca Transilvania. Este amintită inclusiv  renunțarea la o finanțare a Băncii Mondiale pentru digitalizarea colectării de taxe și impozite.

Pe de o parte, România se poziționează la un nivel inferior mediei europene din perspectiva raportului cheltuieli cu educația / Produsul intern brut (PIB). Astfel, în 2016 acest indicator a consemnat un nivel de 10,1% în România, inferior celui înregistrat la nivelul Uniunii Europene (11,4%), potrivit analizei BT.

Pe de altă parte, România se poziționează mai bine comparativ cu media Uniunii Europene din perspectiva ratei șomajului. Datele Băncii Mondiale indică o rată a șomajului de 4,8% în 2020 în România, nivel cu mult sub cel înregistrat în Uniunea Europeană (7,4%).

„Conform estimărilor econometrice elaborate componenta structurală a ratei șomajului din România s-a situat permanent sub nivelul din Uniunea Europeană, expresie a unui grad mai ridicat de flexibilitate pe piața internă a forței de muncă”, spune Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, în analiza citată.