Bitcoin a crescut cu peste 400% în doar 12 luni. Ce să știi înainte să îți bagi banii în așa ceva și să regreți

Bitcoin a crescut cu peste 400% în doar 12 luni. Ce să știi înainte să îți bagi banii în așa ceva și să regreți

În februarie, Tesla a anunțat într-o înregistrare SEC că a cumpărat 1,5 miliarde de dolari în bitcoin. Compania a spus că, deși scopul său este de a accepta plăți în bitcoin, a cumpărat, de asemenea, moneda bazată pe blockchain pentru „mai multă flexibilitate, pentru a diversifica și maximiza randamentele numerarului nostru care nu sunt necesare pentru a menține o lichiditate operațională adecvată”.

Bitcoin a crescut în 2020 cu 400% pe parcursul anului, depășind 50.000 de dolari pe bitcoin pentru prima dată la începutul anului 2021.

Ar trebui ca oamenii (cu mai mulți sau mai puțini bani) să meargă pe urmele lui Musk și să înlocuiască o parte din banii lor de lucru cu crypto? Evoluția bitcoin l-a determinat pe cofondatorul Microsoft, Bill Gates, să dea un avertisment cu privire la înotul cu “rechinii criptomonedă”: „Gândul meu general ar fi că dacă ai mai puțini bani decât Elon, probabil că ar trebui să ai grijă”, a spus el într-un interviu.

Una dintre primele întrebări de pus este dacă tehnologia bitcoin sau blockchain se va integra bine în afacerea ta. Există cerințe tehnice. Cea mai fundamentală întrebare este dacă ai activele – și ești conștient de risc – pentru a pune fonduri pe o piață atât de volatilă. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare.

Trebuie să-ți pui niște întrebări înainte să investești în bitcoin

Da, bitcoin a avut o evoluție uriașă, dar rămâne supus vicisitudinilor dispoziției lui Musk și a altor influențatori de tranzacționare de acest gen. Există mult mai puțin risc și potențial de rentabilitate în dolar, spre exemplu. Întrucât bitcoin se comportă mai mult ca o acțiune decât ca o monedă, este crucial să te gândești la asta în termeni de risc și recompensă, spune LJ Suzuki, fondator și CEO al CFOShare, o companie de externalizare a finanțelor și contabilității pentru întreprinderile mici din Denver.

„Oamenii tind să se concentreze prea mult pe partea de recompensă și asta se întâmplă adesea cu crypto”, spune Suzuki. “Este ușor să te uiți la o creștere de 400% și să ai o mică teamă de a pierde, dar dacă prețul bitcoinului ar scădea cu 40% într-o zi – nu este nerealist – afacerea ta trebuie să poată absorbi acea lovitură”, adaugă el.

Unele companii, precum Overstock.com, și-au acoperit expunerea la criptografie. Retailerul online din Midvale, Utah, a acceptat bitcoinul ca plată din 2014. Dar pentru a-și limita riscurile, Overstock reține nu mai mult de 50% din veniturile din vânzările de bitcoin în crypto și transformă restul în dolari.

„Criptomonedele sunt o formă de plată validă și legitimă și un bun depozit de valoare pe termen lung”, spune Jonathan Johnson, CEO al Overstock.com. „Criptomonedele sunt un mijloc eficient pentru tranzacțiile peer-to-peer, reducând taxele asociate băncilor, consilierilor financiari, procesatorilor de carduri de credit și alți intermediari scumpi”.

Crypto are mai mult sens pentru întreprinderile fără o cifră de afaceri rapidă

S-ar putea să te întrebi dacă merită să folosești bitcoinul ca opțiune de plată. În prezent, bitcoinul nu este scalabil în modul în care este Visa sau Mastercard, în sensul că pur și simplu nu face suficiente tranzacții pentru a conduce economia SUA chiar acum, conform lui Bryan Routledge, profesor de finanțe și expert în tehnologie bitcoin și blockchain la Școala de Afaceri Tepper a Universității Carnegie Mellon. Blockchain-ul care rulează criptomonede nu este construit pentru miliarde de tranzacții minuscule.

Aceasta înseamnă că utilizarea crypto-ului are mai mult sens pentru întreprinderile fără o cifră de afaceri rapidă. Tranzacțiile cu criptomonedă sunt mai lente decât glisările cardului de credit și pot dura câteva minute spre deosebire de secunde, notează Suzuki.

Așadar, tehnologia are mai mult sens dacă vinzi una sau două mașini de 50.000 de dolari într-o zi. Mai puțin sens are dacă vinzi o ceașcă de cafea la câteva minute. „La un moment dat în viitor, plata pentru o ceașcă de cafea de trei dolari cu bitcoin va avea probabil sens”, spune Suzuki. „După părerea mea, nu suntem încă acolo”.

Bitcoin ar putea deveni o monedă comună în viitor

Pentru a obține un nivel decent de eficiență a plății pentru orice criptomonedă, afacerea ta va trebui, de asemenea, să investească în sisteme software care susțin tranzacțiile. Proprietarii de afaceri se pot înscrie pe Coinbase Commerce și pe alte procesoare de plată, cum ar fi BitPay, care permit companiilor de comerț electronic să accepte bitcoin ca tranzacție. Platforme precum Etsy și Shopify folosesc și această tehnologie.

Când clienții întreprinderilor mici vin la Suzuki întrebându-se despre crypto, el le pune o întrebare simplă: dacă ar fi să înlocuiești cuvântul crypto sau bitcoin cu unul pentru o altă monedă de apreciere, să zicem, yeni japonezi, ai investi în continuare în ea?

El pune această întrebare pentru a descuraja clienții să cumpere bitcoin pur și simplu pentru că este la modă sau pentru că alte companii o fac. Dacă schimbarea cuvântului îți modifică sentimentul fundamental de valoare a investiției, spune el, atunci ar trebui să-ți verifici din nou motivația pentru investiții.

În final, Routledge consideră că, deși investiția în criptomonede este riscantă, va fi probabil o componentă a viitorului nostru financiar. „Una dintre aceste monede s-ar putea dovedi a fi cea care își dă seama cum să fii un jucător valoros pe piață”, spune el, menționând că o monedă de acest gen poate fi probabil comună în viitor.

Citește și: