Banca Transilvania face anunțul la care nu se aștepta nimeni: pe ce a dat 43 de milioane de euro

Banca Transilvania face anunțul la care nu se aștepta nimeni: pe ce a dat 43 de milioane de euro

Banca Transilvania face deseori investiții în dezvoltarea celei mai importante instituții bancare din România. Cu toate acestea, nu a creat multe precedent în ceea ce privește achiziția alto băncii, cum s-a întâmplat acum.

Nu mai puțin de 43 de milioane de euro sau 213 milioane de lei vor cheltui oficialii Băncii Transilvania pentru a cumpăra Idea Bank, Idea Leasing și Idea Broker de Asigurare. Anunțul a fost făcut miercuri.

Practic, Banca Transilvania a confirmat că va achiziționa acțiunile deținute de grupul polonez Getin Holding în banca ce activează pe piața din România, dar și în alte afaceri financiare ale acesteia. Acordul de achiziţie a fost semnat, dar până la primirea aprobării BNR şi a Consiliului Concurenței entităţile IDEA îşi vor desfăşura activitatea independent.

Ca referință, când vine vorba de active, companiile din România care sunt sub brandul IDEA se traduc prin 2,85 miliarde de lei, aproximativ 60.000 de clienți, 530 de angajați și 46 de unități. Acestea au fost statisticile publicate la finele anului trecut.

În ceea ce privește vânzătorul activelor, Grupul Getin Holding este listat la Bursa din Varşovia şi are activitate în retail banking, leasing, intermediere financiară, factoring şi consultanţă în Polonia, Ucraina şi România.

„Vedem achiziţia Idea::Bank ca o nouă oportunitate pentru Banca Transilvania şi pentru clienţi. Dacă celelalte achiziţii au fost pentru a consolida business-ul BT, aceasta face parte din strategia de a continua lansarea de iniţiative de banking online. Ideea::Bank, ca parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, va fi un hub de digital banking prin care vom lansa şi dezvolta idei creative de soluţii digitale pentru clienţii de acum şi pentru cei care vor veni. Mulţumim pentru încredere şi colaborare top managementului Getin Holding Group şi tuturor celor care au contribuit la succesul acestei tranzacţii” – declară Horia Ciorcilă, Preşedinte, Consiliul de Administrație, Banca Transilvania.

De partea cealaltă a baricadei, directorul general al Getin Holding a publicat și el un mesaj. „Suntem mândri de ceea ce au realizat companiile noastre în România. Ca investitor străin,  Geting Holding este foarte bucuros că a contribuit la dezvoltarea economiei româneşti. Ca parte a filosofiei noastre, văzându-ne misiunea îndeplinită, suntem fericiţi că activele din România vor face parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, cel mai mare şi mai dinamic jucător de pe piaţă”, a afirmat Piotr Kaczmarek.

Ca detalii tehnice, în această tranzacţie, Barclays Bank Ireland PLC, Filip & Company, EY şi Linklaters sunt consultanţii Băncii Transilvania, iar Rothshild & Co., Sayenko Kharenko şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, ai Geting Holding.

Citește și: