Avertismentul unui fost general: ascensiunea roboților ucigași este inevitabilă

Avertismentul unui fost general: ascensiunea roboților ucigași este inevitabilă

Fostul general Stanley McChrystal, care a condus forțele coaliției în Afganistan timp de doi ani, are un avertisment grav: vin roboți ucigași și este posibil să nu înțelegem niciodată deciziile pe care le iau. Ascensiunea roboților ucigași este inevitabilă, după părerea lui.

McChrystal a declarat pentru Yahoo News că este de părere că orice interdicție a roboților ucigași este sortită eșecului. Din moment ce unui algoritm AI i-a fost dată puterea și autoritatea de a trage cu arme sau de a lansa rachete, situația e clară. Generalul recunoaște că acest lucru ar putea duce la un viitor „înspăimântător”.

Pericolul roboților ucigași e din ce în ce mai mare, potrivit experților

Acest viitor terifiant este mai puțin legat de creșterea numărului de mașini violente și mai mult de faptul că inteligența artificială, chiar și în cele mai sofisticate stări ale sale, este încă incontestabil predispusă la erori.

„Ați creat tehnologie, ați introdus procese pentru ca aceasta să funcționeze, dar apoi pentru a opera cu viteze incredibile, în esență, o porniți și aveți încredere în ea”, a spus McChrystal pentru Yahoo. „Acest lucru poate fi destul de înspăimântător, mai ales dacă există potențialul defecțiunilor, al falsificării sau a oricăror alte lucruri”, a adăugat acesta.

În timp ce McChrystal a susținut că acordarea AI acestui tip de putere înseamnă că oamenii pot să nu mai poată înțelege cum funcționează propriile lor operațiuni, el consideră că acest lucru va deveni, în cele din urmă, necesar.

„La un moment dat, nu puteți răspunde suficient de repede, decât dacă faceți acest lucru”, a spus el pentru Yahoo. „O rachetă de hipervelocitate, o rachetă hipersonică care vine la portavionul Statelor Unite, nu aveți timp pentru ca indivizii să facă urmărirea, nu aveți timp pentru ca liderii cei mai mari să fie în bucla de decizie sau nu veți fi capabili să angajați racheta”.

Citește și: