Avertismentul îngrijorător de la ONU: nivelul foametei care ne vizează pe toți

Avertismentul îngrijorător de la ONU: nivelul foametei care ne vizează pe toți

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că nivelul foametei înregistrează o creştere dramatică, la nivel mondial. Iată care sunt cauzele.

Parţial, acest lucru se întâmplă din cauza pandemiei de coronavirus. Unul din zece oameni din populaţia lumii, echivalentul a 811 milioane de persoane, suferă de subnutriţie, potrivit BBC, citat de Hotnews.

Cel mai mare număr de oameni afectaţi de foamete se înregistrează în Asia, însă în Africa s-a observat, în 2020, cea mai abruptă creştere a numărului persoanelor subnutrite. 20% dintre africani nu au suficientă hrană.

Nivelul foametei a crescut în ultimii cinci ani, însă în 2020 a urcat substanţial. Dificultăţile economice cauzate de pandemie au periclitat accesul la alimente.

Raportul ONU dezvăluie, totodată, şi o creştere a nivelului de nutriţie precară. O dietă sănătoasă poate fi costisitoare, iar trei miliarde de oameni nu şi-o pot permite.

Riscurile foametei și insecurității alimentare au crescut. Alimentele sunt cu 30% mai scumpe

Potrivit celui mai recent raport al Organizației Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), prețurile alimentelor sunt cu aproape 34% mai scumpe, față de aceeași perioadă a anului trecut.

FAO publică lunar un Food Price Index, care arată evoluția prețurilor de pe piața alimentară. Conform celei mai recente analize, prețurile la alimente, la nivel global, au scăzut în iunie.

În luna iunie 2021, acest indice a crescut până la 124,6 puncte, de la o valoare revizuită de 127,8 puncte în luna mai.

Deși prețurile la alimente au înregistrat un declin la nivel global, riscul de sărăcie și foamete e foarte ridicat. Prețurile alimentelor se mențin cu aproape 34% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, avertizează experții care au realizat această analiză.

Pentru perioada următoare, ca să poată formula previziuni despre evoluția pieței alimentare, experții așteaptă să vadă care va fi recolta din Europa, America de Nord și China. Din nefericire, e dificil să fie realizate previziuni, deoarece aceste recolte depind de cum va fi vremea în perioada imediat următoare.

Citește și: