Consecințele pandemiei, pe termen lung: foametea și conflictele globale, primele pe listă

Consecințele pandemiei, pe termen lung: foametea și conflictele globale, primele pe listă

Foarte mulți oameni rezumă pandemia de coronavirus doar la persoane îmbolnăvite și decese. În practică, problema este una cu consecințe economice și militare pe termen lung.

Global Risk Report este un document de prognoză realizat de economiștii de la World Economic Forum. Este vorba de aceeași echipă care, în 2006 discuta despre iminența apariție a unei pandemii globale cu efecte devastatoare pentru economia mondială. Autoritatea tocmai a publicat cea mai recentă ediție a studiului și a făcut publice particularitățile importante din document în cadrul unei conferințe online.

Oficialii de la WEF au profitat de ocazie pentru a atrage atenția că toate problemele cu care planeta noastră se confrunta oricum nu au făcut decât să fie exacerbate de pandemie. Printre cele mai importante aspecte menționate, pentru prima dată în ultimele două decenii, a crescut procentul celor care suferă de sărăcie extremă, la fel și numărul oamenilor care sunt amenințați de perspectiva foametei.

În opinia unanimă a analiștior și a reprezentanților companiilor multinaționale care au participat la lansarea Global Risk Report,  revenirea este imposibilă fără implicarea Statului, inclusiv prin infuzii de bani. Pe de altă parte, gigantul financiar Allianz a lansat un raport denumit Barometrul de Risc 2021(Allianz Risk Barometer 2021) în care se referă inclusiv la România în particular și la riscurile la care țara noastră se expune. Circul politic din ultimii ani și instabilitatea legislativă rămân principalele riscuri independente de pandemie, la noi în țară.

În ceea ce privește aspectele de fond ale documentului, marea problemă rămâne și în 2021 încălzirea globală, schimbările climatice cu toate consecințele lor. Pe următoarea treaptă a importanței, se situează discrepanța majoră între clasele economice. Pragmatic, oamenii bogați au devenit mai bogați, în timp ce săracii sunt mai săraci ca niciodată.

„Pandemia COVID 19 crește disparitățile și fragmentarea socială. În următorii 3-5 ani constituie o amenințare pentru economie, iar în următorii 5-10 ani va duce la slăbirea stabilității geopolitice”, se mai arată în document.

Nu puteau lipsi nici referințele la impactul tehnologizării accelerate. Din păcate, acest proces vine la pachet cu riscuri sporite de fraudă informatică sau un risc real de cădere a sistemelor informatice. Paradoxal, tot World Economic Forum estimează că accelerarea procesului de digitalizare este una dintre cele mai rapide căi pentru a ieși din criză.

Citește și: