Avertisment | Cum te poate pune în pericol rețeaua ta Wi-Fi de acasă

Avertisment | Cum te poate pune în pericol rețeaua ta Wi-Fi de acasă

Într-o perioadă în care multă lume încă mai lucrează de acasă, rețeaua de Wi-Fi poate fi periculoasă.

Dacă petreci mai mult timp pe acasă în această perioadă, atunci e posibil să te folosești de propria rețea Wi-Fi pentru conexiune la internet. Numai că există niște pericole, pentru că hackerii s-au îndreptat mai mult decât oricând și spre aceste rețele.

Aceasta poate deveni o poartă pentru atacatori, susțin specialiștii Telekom. Vasile Voicu, Manager Security în cadrul companiei, arată că tentativele de phishing au crescut cu 600% în perioada pandemiei.

Rețeaua Wi-Fi de acasă, posibilă poartă pentru hackeri

În contextul pandemiei, au apărut noi ameninţări cibernetice, susțin specialiștii. Cele mai multe au fost îndreptate către sectorul financiar-bancar, dar nici consumatorii obișnuiți n-au fost ocoliți, mai ales că aceștia pot cădea mai repede în plasă.

„Am văzut că tentativele de phishing au crescut cu 600% în ultimele opt luni ale anului trecut faţă de perioada precedentă pe fondul unei securităţi reduse a reţelelor de Wi-Fi de acasă. La birou, experţii IT asigurau calitatea comunicaţiilor şi securizarea acestora. Acasă, practic, anagajaţii sunt cei care trebuie să aibă grijă într-o mare măsură şi să se protejeze ei înşişi, pentru că nu se pot baza în întregime pe soluţiile furnizate de companii. Atacurile de tip „man în the middle” pot afecta reţelele Wi-Fi de acasă mai ales în cazurile unei securităţi scăzute”, a spus Vasile Voicu, Manager Security Solutions Telekom România,

Specialistul a identificat și un top al amenințărilo care au apărut odată cu tranziţia către munca la distanţă.  Astfel, pe primul loc stă securitatea redusă a reţelelor de acasă, inclusiv a celor Wi-Fi. A doua este dimensionarea necorespunzătoare a accesului prin VPN. A treia este legată de autentificare şi de politicile de acces.

„Plecarea forţei de muncă de la birou acasă a condus la nevoia de a avea acces securizat la o reţea VPN (…) Majoritatea organizaţiilor se confruntă cu o creştere a ameninţărilor cibernetice în momentul de faţă”, spune expertul în securitate cibernetică.

Ce trebuie să știi, mai ales dacă lucrezi de acasă

Pentru a reduce la minimum accesul neautorizat de la distanţă la infrastructură, companiile trebuie să aibă politici de securitate şi instrumente tehnice prin care acestea să fie implementate. De asemenea, orice încercare de acces la infrastructura internă cu instrumente neautorizate trebuie tratată ca pe un risc de securitate şi blocate imediat.

Din tentativele de fishing, 60% se datorează resursei umane, cea mai slabă verigă din lanţul de apărare împotriva ameninţărilor cibernetice, spune Vasile Voicu. Astfel că, educaţia utilizatorilor ar trebui să fie o preocupare majoră pentru companii, indiferent de mărimea acestora.

„Majoritatea organizaţiilor mari gestionează bine lucru la distanţă. După o perioadă de 30-40 de zile de acomodare, au reuşit să asigure VPN securizat, au politici şi soluţii tehnice şi pentru a se apăra de ameninţări. În schimb, la nivelul IMM-urilor mai exită probleme în sensul că nu au fost pregătite pentru o mutare rapidă la lucrul de acasă şi atunci apelează la soluţii. Noi am dezvoltat pachete de astfel de soluţii de securitate pentur VPN, de autentificare multifactor”, a spus managerul Telekom România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: