Au venit banii pentru români: ce va face Guvernul cu miliardele de euro

Au venit banii pentru români: ce va face Guvernul cu miliardele de euro

Comisia Europeană tocmai a transferat, în conturile Băncii Naționale ale României (BNR), 1,8 miliarde de euro. Este vorba despre o primă tranșă din granturile prevăzute de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pe lângă acești bani, țara noastră urmează să mai primească, în cel mai scurt timp, un avans pe partea de împrumuturi. Practic, prin acest prim virament către România, am primit 13 % din totalul de granturi alocate acestei țări în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Autoritățile promit că vor fi chibzuite

Ca reacție la vestea bună primită de la Bruxelles, ministrul Finanțelor le promite românilor că va folosi banii doar în beneficiul lor direct.

„Lucrăm pentru a folosi banii din PNRR în beneficiul românilor! Alături de construcția bugetului pe 2022, care este principalul efort al momentului pentru echipa de la Ministerul Finanțelor, o altă prioritate este folosirea banilor din PNRR. Deja o primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat în conturile BNR, va urma destul de repede și un avans pentru partea de împrumuturi. De aceea, reprezintă o urgență construcția unui cadru legal pentru a putea cheltui acești bani”, a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.

Până la demararea cheltuielilor, însă, România are nevoie de un cadru legal în acest sens, motiv pentru care acesta reprezintă următorul obiectiv al autorităților de la București. „Trebuie să punem rapid acești bani la treabă în folosul comunităților din întreaga țară”, încheie Câciu.

Îți amintesc faptul că Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice.

Mecanism de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro.

În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Citește și: