05 aug. 2021 | 17:50

Atenție, români. Vi se vor schimba contractele de muncă. Ce trebuie să știi, chiar acum

ACTUALITATE
Atenție, români. Vi se vor schimba contractele de muncă. Ce trebuie să știi, chiar acum

De curând, au intrat în vigoare noi reguli pentru piața muncii din România. Din acest motiv, angajatorii vor fi nevoiți să modifice contractele de muncă ale salariaților.

Conform noilor reglementări de pe piața muncii din România, angajatorii vor fi nevoiți să-și informeze salariații cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Prin urmare, toate contractele de muncă în derulare, vor trebui să conțină această nouă obligație de informare. Astfel, va fi nevoie de modificarea tuturor contractelor de muncă, pentru a fi aliniate noilor norme aplicabile companiilor românești.

Aproximativ 5,5 milioane de contracte de muncă vor fi modificate

Conform statisticilor furnizate de Ministerul Muncii în 2020, în țara noastră avem în jur de 5,5 milioane de contracte de muncă active.

Prin urmare, se anunță o perioadă dificilă pentru angajatori, mai ales pentru cei care au în subordine un număr mare de salariați. Pentru aceștia, volumul de muncă va fi impresionant, pentru a se alinia noilor reguli de pe piața muncii.

Din fericire, există o soluție eficientă pentru această ultimă categorie de angajatori, aceea fiind semnarea electronică a actelor de muncă. Imporant de menționat este că aceasta posibilitate a fost introdusă în legislația noastră chiar anul acesta, iar angajatorii pot acum apela la ea, pentru a simplifica procedura de actualizare a contractelor de muncă, astfel încât acestea să conțină și noua obligație de informare.

“Pentru modificarea CIM-urilor, o variantă facilă ar fi încheierea unor acte adiționale prin utilizarea semnăturilor electronice de către angajator și salariat, conform procedurii implementate de către angajator cu privire la utilizarea semnăturii electronice și potrivit dispozițiilor legale prevăzute în Codul Muncii”, explică Kira Bujduveanu, avocată la Biriș Goran, pentru avocatnet.ro.

Îți amintesc faptul că angajatorii au fost obligați să includă în contractele de muncă prevederi prin care “să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat”, în baza Ordinului Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) nr. 585/2021, aplicabil din 20 iulie.