29 dec. 2021 | 08:11

Asistentul virtual Alexa ar fi putut s-o coste viața: de ce i-a spus unui copil să bage monezi în priză

ACTUALITATE
Asistentul virtual Alexa ar fi putut s-o coste viața: de ce i-a spus unui copil să bage monezi în priză

Asistentul virtual Amazon Alexa a făcut subiectul multor scandaluri în ultimii ani, dar acesta ar putea fi unul dintre cele mai ciudate în care a fost implicată creația digitală. Nu de alta, dar fi putut face victime.

Amazon și-a actualizat asistentul virtual Alexa după ce a încurajat o fetiță de 10 ani să atingă o monedă de bani pe ștecherul introdus pe jumătate în priză. Cu alte cuvinte, i-a oferit o provocare micuței de a se electrocuta, conform datelor obținute de BBC. Replica AI-ului nu a venit din senin, fetița solicitându-i o provocare. Pe de altă parte, nu se aștepta nimeni ca Alexa să-i solicite echivalentul introducerii degetelor în priză, varianta actualizată.

Alexa i-ar fi putut lua viața

„Conectează un încărcător de telefon aproximativ pe jumătate într-o priză de perete, apoi atinge un penny de pinii metalici ai ștecherului care sunt expuși”, a spus boxa inteligentă. Cei de la Amazon, conform comunicatului oficial pe marginea subiectului, au fost foarte eficienți în a remedia problema, la scurt timp după ce au luat-o la cunoștință.

Șocul este însă altul. Cum a fost posibil un astfel de mesaj, cum a fost gândită provocarea. Cel mai probabil, un inginer a definit-o, nu a ”gândit-o” Alexa, iar asta este terifiant.

Mama fetei, Kristin Livdahl, a descris incidentul pe Twitter. Aparent, aventura a început cu o provocare fizică inspirată de un profesor de educație fizică de pe YouTube. La final, fetița de doar 10 ani a mai vrut însă o provocare. A doua, conform asistentului virtual, ”a fost găsită pe internet”.

Explicația dată de Alexa nu este neapărat absurdă, având în vedere că activitatea periculoasă sugerată, cunoscută sub numele de „provocarea penny”, a început să circule pe TikTok și pe alte site-uri de social media în urmă cu aproximativ un an.

Dacă nu era evident, în cazul în care ar fi făcut gestul, pe lângă faptul că și-ar fi putut pierde viața, risca să provoace șocuri electrice, incendii și alte daune. „Poți pierde degete, mâini, brațe”, a declarat Michael Clusker, managerul stației de pompieri Carlisle East, pentru ziarul The Press din Yorkshire în 2020.„Rezultatul acestei provocări este că cineva va fi grav rănit”.

Cei de la Amazon au spus că au actualizat Alexa pentru a împiedica astfel de recomandări sau provocări pe viitor. „Încrederea clienților este în centrul a tot ceea ce facem, iar Alexa este concepută pentru a oferi clienților informații precise, relevante și utile”, a insistat compania într-un comunicat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele