16 aug. 2021 | 11:36

Așa îți dai seama cât de înapoiată este România: cum funcționează fabricile românești, câți roboți avem, față de Europa

ACTUALITATE
Așa îți dai seama cât de înapoiată este România: cum funcționează fabricile românești, câți roboți avem, față de Europa

Cea mai nouă confirmare a faptului că România are mai multe particularități desprinse din lumea a treia vizează nivelul de robotizare din fabrici. Pe lângă faptul că suntem ”campioni” la locuințe, școli și sedii de poliție cu toaleta în curte, nu cred că surprinde pe cineva absența roboților.

România are o densitate de 21 de roboți la 10.000 de angajați. Deși cifra nu pare una neapărat îngrijorătoare, dacă ai în vedere că este de peste cinci ori sub media europeană, începi să-ți dai seama că românii au o problemă, încă una.

România, țara fabricilor fără roboți: așa măsori ineficiența

Cei mai mulți roboți din România sunt prezenți în industria auto. Acolo, au avut loc 55% dintre instalări. Universal Robots mai atrage atenția asupra faptului că industrii precum cea alimentară, electronică, metalurgică, logistică și farmaceutică au apelat de asemenea la astfel de mecanisme.

Intitulați coboți sau brațe robotizate colaborative, aceste creații din industria auto din România sunt integrați în aplicații de preluare și plasare, testare, operare mașini-unelte, inspecția calității, înșurubare și șlefuire. În industria alimentară, aceiași roboți sunt folosiți în procesele de preluare, plasare și paletizare. În cea electronică, îi găsim pe posturi de asamblare și operare mașini-unelte.

Nu în ultimul rând, companiile care activează în industria metalurgică locală au integrat coboți care efectuează aplicații de sudare și șlefuire sau sablare, în timp ce în industriile logistică și farmaceutică aceștia efectuează sarcini de preluare, plasare și paletizare.

„Diversitatea industriilor în care activează roboții colaborativi în România subliniază versatilitatea și flexibilitatea acestora. Prin integrarea coboților, companiile din România și-au crescut nivelul de productivitate, obținând în același timp o calitate ridicată a produselor și devenind mai competitive”, atrag atenția cei de la Universal Robots.

Cine folosește roboți în România

Printre companiile care au implementat roboți colaborativi de la Universal Robots în România se numără Ford Craiova care a implementat coboți UR10 pe linia de producție a motoarelor. Acolo, efectuează operațiuni de ungere a tacheților, de umplere a motorului cu ulei și inspecții de calitate.

Alseca Engineering, producător de componente auto, folosește cobotul UR5 pentru automatizarea aplicațiilor de sudură ultrasonică și frezare, transferul între aplicații făcându-se în doar 15 minute.

Becker România, producător de mobilă pentru Ikea, unde coboți UR10 gestionează sarcini de lipire, preluare și plasare. Nu în ultimul rând, Assa Abloy, producător de yale pentru uși, a implementat coboți UR3 și UR5 într-o gamă largă de aplicații, inclusiv sudare, ștanțare, nituire, înșurubare, șlefuire și supraveghere mașini-unelte.

Trecând peste aceste particularități, altceva este important. Europa este regiunea de pe mapamond cu cea mai mare densitate de roboți, înregistrând o valoare medie de 114 unități la 10.000 de angajați. România are o densitate de 21 de roboți la 10.000 de angajați. În 2018, cel mai recent an în care s-au colectat astfel de date în detaliu, în România operau 3.555 de roboți industriali. Marea majoritate dintre ei, 2.155, erau integrați la momentul respectiv în aplicații de operare mașini-unelte, preluare și plasare, paletizare, înșurubare, inspecția calității și testare. Aproximativ 630 desfășurau activități de sudare și lipire, restul fiind angrenați în procese de asamblare, procesare și distribuire.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele