Brațul Robotic European, ”victoria” europenilor și a rușilor în spațiu: ce înseamnă acest proiect

Brațul Robotic European, ”victoria” europenilor și a rușilor în spațiu: ce înseamnă acest proiect

Europenii și rușii nu se pot lăuda cu performanțe notabile în cucerirea spațiului. Fața le-a fost luată de americani și chiar chinezi. Se încearcă, însă, o recuperare.

Europenii și rușii se pot lăuda cu cel mai recent proiect comun. E vorba de European Robotic Arm – Brațul Robotic European –  lansat către Stația Spațială Internațională. Reprezintă o premieră pentru Europa și Rusia, fiind vorba despre un robot special gândit pentru a ajuta pe Stația Spațială Internațională.

E capabil să „umble” în jurul părților rusești ale complexului orbital și poate manipula, între altele, componente de până la 8000 kg cu o precizie de 5 mm. Mai mult, ERA va transporta astronauții de la un loc de lucru la altul.

Brațul Robotic European, ajutor pe Stația Spațială Internațională

Brațul Robotic European (ERA) a fost lansat săptămâna aceasta la bordul unei rachete Proton din Cosmodromul Baikonur din Kazahstan. E în drum spre SSI, așadar. Are o lungime de 11 metri și călătorește într-o poziție pliată, atașat la ceea ce va fi baza sa de origine: modulul de laborator multifuncțional rus, cunoscut sub numele de „Nauka”.

Racheta Proton-M a plasat Nauka și ERA pe orbită la aproximativ 10 minute după decolare, la aproape 200 km deasupra Pământului.

Stația Spațială Internațională are deja două brațe robotizate, doar că europenii și rușii n-aveau niciun aport la asta.  Roboții canadieni și japonezi joacă un rol crucial în prinderea navelor spațiale și în transferul de sarcini utile și astronauți. Cu toate acestea, niciunul dintre brațe nu poate ajunge la segmentul rus.

„Deplasându-se în jurul părților rusești ale stației, brațul robotizat european va aduce mai multă libertate, mai multă flexibilitate și mai multe abilități operațiunilor spațiale”, spune David Parker, directorul explorării umane și robotice al ESA. Oferim Stației Spațiale un upgrade la jumătatea vieții după 20 de ani pe orbită prin programul nostru Columbus 2030 – o oportunitate de a moderniza cu o abordare comercială”, adaugă el.

Premieră pentru europeni și ruși

Lansarea și instalarea brațului robotizat european este o premieră pentru Europa și Rusia în spațiu. Un consorțiu format din 22 de companii europene din șapte țări a construit robotul pentru ESA. Împreună cu partenerii internaționali, Europa se pregătește să prelungească viața Stației Spațiale pentru anii următori.

„Casa noastră din spațiu este în permanență îmbunătățită. Laboratorul Columbus din Europa primește noi rafturi științifice, conexiuni de date ultrarapide și platforme externe și interne, furnizate comercial, pentru mai mulți utilizatori. Astronautul ESA, Thomas Pesquet, a ajutat chiar și la îmbunătățirea puterii stației cu noi matrice solare „, subliniază David Parker.

Citește și: