Așa arată interiorul fabricii din Hong Kong care intenționează să producă în masă roboți umanoizi

Așa arată interiorul fabricii din Hong Kong care intenționează să producă în masă roboți umanoizi

Îți mai aduci aminte de Sophia? „Roboți sociali ca mine pot avea grijă de bolnavi sau vârstnici”, spune Sophia în timp ce conduce un tur al laboratorului său din Hong Kong.

„Pot să comunic, să ofer terapie și să stimulez social, chiar și în situații dificile”, adaugă ea. De când a fost dezvăluit în 2016, Sophia, un robot umanoid, a devenit viral.

 

Acum, compania din spatele ei are o nouă viziune: să producă în masă roboți până la sfârșitul anului. Hanson Robotics, cu sediul în Hong Kong, a afirmat că patru modele, inclusiv Sophia, vor începe să iasă din fabrici în prima jumătate a anului 2021, la fel cum cercetătorii prezic că pandemia va deschide noi oportunități pentru industria robotică.

Răspunsul la pandemie: roboți umanoizi

„Lumea Covid-19 va avea nevoie de tot mai multă automatizare pentru a menține oamenii în siguranță”, a spus fondatorul și directorul executiv David Hanson, înconjurat de capete de roboți în laboratorul său.

Hanson consideră că soluțiile robotizate în pandemie nu se limitează la asistență medicală, ci ar putea ajuta oamenii din industrii precum retailul și companiile aeriene. „Acești roboți sunt unici prin faptul că sunt atât de umani”, a adăugat el. „Acest lucru poate fi atât de util în aceste vremuri în care oamenii sunt teribil de singuri și izolați social”.

Hanson a spus că își propune să vândă „mii” de roboți în 2021, atât mari cât și mici, fără a furniza un număr specific. Profesorul de robotică socială Johan Hoorn, ale cărui cercetări au și celebrul robot Sophia, a spus că, deși tehnologia este încă în fază relativă, pandemia ar putea accelera o relație între oameni și roboți.

Industria roboților umanoizi, în continuă creștere

„Pot deduce că pandemia ne va ajuta să dăm roboți mai devreme pe piață, deoarece oamenii încep să-și dea seama că nu există altă cale”, a spus Hoorn, de la Universitatea Politehnică din Hong Kong.

Hanson Robotics lansează anul acesta un robot numit Grace, dezvoltat pentru sectorul sănătății. Produsele de la alți jucători mari din industrie contribuie și la combaterea pandemiei. Spre exemplu, robotul Pepper al SoftBank Robotics a fost implementat pentru a detecta persoanele care nu purtau măști. În China, compania de robotică CloudMinds a ajutat la înființarea unui spital de campanie condus de un robot în timpul focarului de coronavirus din Wuhan.

Utilizarea roboților era în creștere și înainte de pandemie. Potrivit unui raport al Federației Internaționale de Robotică, vânzările la nivel mondial de roboți cu servicii profesionale au crescut deja cu 32%, la 11,2 miliarde de dolari între 2018 și 2019. Iar de când a început pandemia de Covid-19, această industrie a luat amploare.