Arestat pentru postări pe Twitter și condamnat la închisoare: cuvintele care l-au dus după gratii

Arestat pentru postări pe Twitter și condamnat la închisoare: cuvintele care l-au dus după gratii

Legislația referitoare la conținutul postat online continuă să fie una foarte problematică în mai multe țări importante. Din acest motiv, un rapper spaniol a ajuns după gratii, după ce a făcut niște postări pe Twitter.

Pablo Hasél este un nume care s-ar putea să nu-ți spună nimic, dar rapperul spaniol a devenit în ultima perioadă un simbol al libertății de exprimare din Spania. El a fost condamnat la închisoare din cauza unor mesaje împotriva monarhiei și a poliției postate pe Twitter. Condamnarea a venit în urmă cu câteva luni, iar arestarea s-a produs abia marți, în urma unui scandal de proporții.

”Nu ne vor aresta, nu ne vor face niciodată să ne plecăm, în ciuda tuturor represiunilor”, a strigat, cu pumnul ridicat, acest rapper, escortat de polițiști, potrivit imaginilor cu arestarea sa difuzate la televiziunea spaniolă. „Statul fascist mă oprește. Moarte statului fascist!”, a mai strigat el în timp ce se uita la camere la intrarea într-un vehicul al „Mossos d’Esquadra”, poliția regională catalană care l-a extras de la Universitatea din Lérida, în Catalonia (Nord-Est), unde se baricadase de luni cu zeci de susținători care doreau să împiedice arestarea sa.

Clipuri cu arestarea rapperului s-au viralizat rapid pe internet. Potrivit unui purtătorul al poliției, imediat după eveniment, Pablo a fost transportat la închisoarea din Lleida. Pentru susținerea libertății de exprimarea și a celui care a ajuns după gratii pentru câteva opinii formulate pe Twitter, marți au avut loc mai multe proteste în Barcelona și alte două orașe din Catalonia.

La Barcelona, ​​în jur de 1.700 de manifestanți s-au adunat lângă piața centrală a orașului, strigând „Pablo liber!”. Unii manifestanți mascați au dat foc la coșurile de gunoi și au aruncat cu proiectile în poliție. Ca referință, Pablo Hasél, sub numele său real Pablo Rivadulla Duró, a avut termen până vineri seară să meargă voluntar la închisoare și să înceapă executarea pedepsei de nouă luni.

„Va trebui să vină să mă răpească și acest lucru va servi și pentru a arăta adevăratul chip al statului, cel al unei democrații false”, a declarat telefonic pentru AFP rapperul catalan în vârstă de 32 de ani, deja condamnat în trecut, dar niciodată închis.

Citește și: