15 apr. 2021 | 10:00

Apple ”te-a furat” în reclame: cuvintele mincinoase care au atras atenția autorităților

ACTUALITATE
Apple ”te-a furat” în reclame: cuvintele mincinoase care au atras atenția autorităților

Fiecare este liber să spună ce vrea în reclamele sale, cu condiția să nu mintă într-o manieră evidentă. Din păcate, Apple a făcut această greșeală.

Advertising Standards Authority este o autoritate foarte importantă din Marea Britanie, un fel de CNA pentru reclame. Scopul instituției este de a monitoriza materialele de marketing promovate la TV și online de către diversele companii care activează în Regat.

Deși a durat mult până s-au prins de greșeală, cei de la ASA au decis să penalizeze Apple pentru soluțiile de promovare utilizate în cazul monitorului Pro Display XDR.

Ca referință, gigantului din Cupertino a decis încă de la momentului lansării – 10 decembrie 2019, să-și promoveze extravagantul ecran cu formularea ”far beyond HDR” (cu mult peste HDR – High Dynamic Range). În realitate, niciun fel de afișaj nu este peste HDR, din punctul de vedere al culorilor afișate.

În cel mai optimist caz a fost o alegere nefericită de cuvinte pentru a atrage atenția asupra performanțelor coloristice ale unui monitor care începe de la 29.000 de lei în România. În cel mai pesimist caz, Apple a mințit intenționat.

Din câte se pare, nu s-a pus problema unei amenzi, dar compania americană a satisfăcut imediat cererea venită din partea Advertising Standards Authority pentru a elimina ”cu mult peste HDR” din materialele de marketing integrate în pagina web dedicată produsului, conform 9to5Mac.

Partea un pic ciudată sau ofensatoare este că acele referințe nu au fost eliminate decât de pe site-ul Apple din Marea Britanie, atât. Aceasta este o consecință a faptului că nu avem o autoritate similară în România și multor alte țări dezvoltate le lipsește o astfel de instituție. Chiar și așa, deformarea realității vine încă din numele produsului XDR fiind o referință la Extreme Dynamic Range (plajă dinamică extremă), o altă asociere de cuvinte care, din punct de vedere al standardelor tehnice nu înseamnă nimic.

Un detaliu tehnic care înseamnă totuși ceva a fost inclus pe pagina de descriere a produsului, este vorba de faptului că ecranul de multe mii de euro poate afișa doar 99% dintre spectrul de culor P3, nu întregul spectru.

Pentru a înțelege mai bine problema, poți intra pe pagina iStyle România dedicată Pro Display XDR pentru a vedea descrierea oficială a produsului în română care include formulări precum ”ceva complet superior HDR”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele