05 mai 2021 | 11:32

Apple, mai „aproape” de România: investiția din Brașov care ar putea conta și pentru americani

ACTUALITATE
Apple, mai

Apple are o listă lungă de furnizori împărțiți în mai toate colțurile lumii. Unul dintre ei e prezent și la Brașov.

Companie germană Varta Microbattery, care livrează baterii de mici dimensiuni inclusiv pentru Apple, se pregătește să extindă în Brașov. Presa locală scrie că germanii s-ar afla în plin proces de recrutare. Compania aută să-și crească numărul de angajați.

Germanii sunt cei care au crescut enorm după ce au încheiat un contract cu Apple privind livrarea de microbaterii pentru căștile AirPods.

Investiția din Brașov care contează și pentru Apple

Varta e un nume extrem de cunoscut în piața microbateriilor, dar are planuri de extindere. A devenit lider global în ceea ce pri­veşte furnizarea de baterii pentru aparate auditive, o piaţă în creştere la nivel global. În acelaşi timp, cererea pentru baterii pentru căşti de tip earbuds creşte.

Iar unul dintre clienți e chiar Apple.

La începutul anului, producătorul german Varta Microbattery avea disponibile 200 de joburi de montator acumulatori, potrivit Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). La Brașov, germanii dețin o fabrică de baterii. Bilanțul arată cum compania a încheiat 2019, ultimul an de raportare, cu o cifră de afaceri de 276,2 milioane de lei (58,3 milioane de euro), în creştere cu 35,5% faţă de anul anterior.

Varta a avut un profit net de aproximativ 3,6 milioane de lei (760.000 de euro) în 2019, în scădere cu 27% faţă de anul precedent, când producătorul german de baterii a obţinut un profit net de peste 4,9 milioane de lei (1 milion de euro), conform datelor publice. Compania a ajuns în 2019 la un număr mediu de 386 de angajaţi.

Varta Microbattery a primit în 2019 un ajutor de stat de 25,3 milioane de lei pentru o investiţie de 50 de milioane de lei în extinderea producţiei pentru acu­mu­latori şi baterii pentru apa­rate au­ditive. Varta Micro­ba­tte­ry se află prin­tre cei mai mari pro­ducători de ba­terii din lume, având unităţi de producţie în Germania, România, Indonezia şi China.