Aplicațiile de telefon care te lasă fără trafic de internet: pe ce loc sunt YouTube, Facebook, TikTok, Instagram

Aplicațiile de telefon care te lasă fără trafic de internet: pe ce loc sunt YouTube, Facebook, TikTok, Instagram

La nivel global, numărul aplicațiilor de mobil pe care ți le poți instala pe smartphone a explodat în ultimul an. Cu toate acestea, doar o mână dintre ele sunt atât de populare încât ajung să genereze o parte importantă din traficul global de internet.

Cei mai mulți dintre noi petrec o cantitate importantă de timp utilizând un număr infim de aplicații. De cele mai multe ori, interacțiunea cu smartphone-ul se rezumă la 5-10 aplicații, iar lista include Facebook,  YouTube, Instagram, WhatsApp, Waze, Telegram, Google Maps, Spotify, Apple Music și aplicații bancare. Câteva dintre ele generează însă un trafic masiv de internet și, dacă nu ești atent, obsesia ta pentru streaming s-ar putea regăsi pe factura la internet.

Cele mai populare aplicații care te lasă fără internet

Aproape orice telefon din 2021 generează trafic pe internet, iar volumul este din ce în ce mai mare, de la un an la altul. Chiar dacă nu faci nimic pe el, actualizarea datelor din fundal poate să te coste. În final, doar printr-o conexiune constantă poți vedea mesajele noi de pe Instagram, Messenger sau WhatsApp.

Mesajele sunt însă cea mai mică problemă. Traficul masiv este generat de streaming. O oră la o rezoluție full HD redată pe telefon gravitează în jurul a 1,5GB de date. Dacă faci saltul la 4K, ”te costă” 7,2GB. Pe partea de streaming audio, o oră de calitate înaltă – 320Kbps se reflectă într-un trafic de 0,12GB. Din cauza acestei realități, streamingul de conținut video a ajuns acum să reprezinte 48,9% din trafic. Streamingul audio se transpune în doar 0,2% din același total.

Accesarea rețelelor de socializare și navigarea tradițională pe internet se reflectă în aproximativ o treime din traficul de internet de pe mobil. Descărcarea de fișiere și instalarea de aplicații sau jocuri, chiar dacă unele dintre ele sunt foarte mari, se reflectă în 4,3% din trafic.

Punctul, aplicațiile care consumă cel mai mult internet sunt YouTube – 20,4% din traficul global de internet și TikTok. Facebook, Instagram și WhatsApp, toate deținute de Mark Zuckerberg, se reflectă în 93% din traficul aferent acestei categorii de aplicații, rețele sociale.

În final, top 10 aplicații din prisma traficului generat include, în ordine, YouTube, Facebook Video, TikTok, Facebook, Google, Instagram, Apple AppStore, WhatsApp, Netflix şi Google Play.