Apa obișnuită, un lux și o aroganță: încălzirea globală a dus deja la o secetă de nedescris

Apa obișnuită, un lux și o aroganță: încălzirea globală a dus deja la o secetă de nedescris

Deși există în continuare sceptici în ceea ce privește încălzirea globală, efectele temperaturilor extreme se resimt în fiecare colț al mapamondului, iar apa este prima care dispare din foarte multe teritorii.

În timp ce incendiile din Grecia și Turcia trădează noua realitate a unei planete cu o temperatură în creștere pe un număr record de regiuni, există țări în Orientul Mijlociu unde nici măcar nu are că ardă. Pe lângă asta, apa a devenit un lux, o comoditate din ce în ce mai greu de procurat. Temperaturile aproape imposibil de suportat de către oameni au devenit de asemenea o constantă.

Un lac secat este doar începutul

Potrivit unei analize publicate de CNN, schimbările climatice și gestionarea necorespunzătoare a apei duc la previziuni foarte sumbre în ceea ce ne privește viitorul. ”Oamenii veneau aici pentru a înota și pentru a folosi noroiul în scopuri terapeutice. În general, se cazau pentru cel puțin câteva zile”, a declarat Ahad Ahmed, un jurnalist din fostul oraș port Sharafkhaneh, în timp ce le arăta jurnaliștilor de la CNN fotografii cu oameni care se bucurau de acest lac în anul 1995.

Lacul Urmia din Iran, până nu demult, găzduia o serie de ambarcațiuni mici și era văzut ca o destinație turistică importantă. Acum, toate bărcile, vaporașele și bărcile din regiune stau ruginite în mijlocul corpului de apă secat, în speranța găsii unei soluții.

Cea mai ciudată este viteza cu care Urmia a rămas fără apă. Procesul de secare al lacului Urmia a fost rapid. Dacă, în anii ’90, acesta avea o dimensiune 5.400 kilometri pătrați, în prezent, a ajuns la o dimensiune de doar 2.500 kilometri pătrați, potrivit Departamentului pentru Protecția Mediului din Azerbaidjanul de Vest, una dintre provinciile iraniene unde se află lacul Urmia. În prezent, există îngrijorări că acest lac va dispărea în întregime.

Situația din Iran este însă doar un exemplu, nu o excepție. Probleme se înregistrează și în Irak sau Iordania, unde cantități uriașe de apă sunt folosite pentru instalații de irigații, pentru a-și întări independența alimentară față de occident. ”Aceste țări folosesc mai multă apă decât este disponibilă în mod obișnuit prin ploaie. Astfel, nivelul apelor subterane scade în consecință, deoarece apa este scoasă din sol mai repede decât cantitățile de precipitații care alimentează bazinul natural”, a explicat Charles Islanda, director general în cadrul Institutului Mondial de Resurse (WRI), o organizație globală non-profit de cercetare cu sediul în Washington.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: