Anunțul momentului de la Lidl, Kaufland și alte hipermarketuri. Aceste produse vor dispărea definitiv de pe rafturi

Anunțul momentului de la Lidl, Kaufland și alte hipermarketuri. Aceste produse vor dispărea definitiv de pe rafturi

Toate lanțurile de magazine din țară, precum Lidle, Kaufland, Carrefour, Megaimage și altele, vor efectua o modificare importantă la raft. Din luna iulie, în România se aplică o nouă legislație aliniată la normele europene privind materialele plastice. Prin urmare, multe produse din plastic vor dispărea definitiv de pe rafturile magazinelor.

Inițiativa are ca scop protejarea mediului înconjurător. Plasticul nu este biodegradabil, iar un simplu obiect din plastic poate rămâne în formă intactă chiar și câteva decenii.

Acest material este poluator din cauza manierei de producție, dar și pentru că oamenii nu respectă normele de reciclare, nu selectează deșeurile și nu aplică un comportament preventiv cu propriile gunoaie.

De altfel, în multe țări, infrastructura necesară reciclării lipsește sau este subdezvoltată, ceea ce face imposibilă dezvoltarea unei rețele eficiente de reciclare, care să salveze mediul înconjurător.

Prin urmare, singura soluție eficientă și rapidă este diminuarea consumului de material plastic.

Ce produse din plastic dispar de pe rafturile magazinelor românești

Astfel, pe rafturile marilor magazine nu vei mai găsi bețișoare de urechi, nici tacâmuri din plastic, nici veselă din plastic.

De asemenea, vor dispărea paiele pentru băuturi și caserolele, toate din plastic sau polistiren expandat.

Producătorii vor găsi alternative de confecționare a acestor produse și din alte materiale, mai prietenoase cu mediul înconjurător, cum ar fi hârtia, cartonul și trestia de zahăr.

Noile reguli intră în vigoare pe 3 iulie 2021.

Îți aminesc faptul că, în 2019, în România a fost adoptată o inițiativă legislativă asemănătoare, tot cu scopul de a proteja mediul înconjurător. Atunci, autoritățile de la București au adoptat a interzicerea comercializării pungilor cu plastic subțire și foarte subțire, cu mâner. Acestea au fost înlocuite cu cele biodegradabile, confecționate din amidon de porumb și imprimate cu cerneală pe bază de soia.

Prin urmare, există alternative mai prietenoase cu mediul pe care le putem folosi și consuma, astfel încât să fim prudenți și să încercăm să producem cât mai puține deșeuri poluante, ce sunt direct responsabile de starea climei, a biodiversității, etc.

Citește și: