12 feb. 2021 | 09:56

Anunțul dimineții pentru toți românii: mare atenție la aceste măști. S-a aflat cum trebuie, de fapt, purtate

CHESTII
Anunțul dimineții pentru toți românii: mare atenție la aceste măști. S-a aflat cum trebuie, de fapt, purtate

Florin Cîțu, premierul României, a explicat ce mască folosește el. Nu e ca toate celelalte din comerț. Pentru cei care n-au bani există însă o soluție.

Odată cu apariția noilor tulpini, care se dovedesc a fi mult mai contagioase decât varianta originală, cercetătorii recomandă utilizarea mai multor măști de protecție, pentru a diminua riscul infectării cu SARS-CoV2. Premierul României a trecut deja la fapte. S-a afișat recent cu o super mască, ce îi oferă o protecție de aproape 100%.

În cazul celorlalți, un studiu recent realizat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), arată că persoanele care poartă două măști sau care poartă o mască cât mai strâns pe față, au un grad crescut de protecție în fața infecției cu noul tip de coronavirus.

Astfel, cercetătorii au descoperit că purtarea unei măști textile cu trei pliuri peste o mască medicală sau chirurgicală cu trei pliuri blochează 92,5% dintre particulele eliminate prin tuse, conform Wall Street Journal. Acest grad de protecție este net superior celui oferit de purtarea unei singure măști.

Necesitatea creșterii gradului de protecție al măștilor este dată de apariția noilor variante ale virusului, care sunt mult mai contagioase, și impun, prin urmare, sporirea măsurilor de tip barieră, pe care le pot lua oamenii, pentru a se proteja de infecție.

În timpul experimentului, datorită purtării măștii duble, au fost opriți 83% dintre aerosolii emiși prin respirație, fără mască, timp de 15 minute, într-o încăpere mică. Protecția în acest caz a crescut la 96,4% când și persoana cealaltă purta mască dublă sau o mască strânsă bine pe față.

De unde e, de fapt, masca purtată de Florin Cîțu

Premierul României a apărut, după conferința de presă în cadrul căreia a anunțat o serie de măsuri pentru bugetul național, cu o super-mască de protecție.

Vorbim despre o mască VK RespiPRO Respilon, care se autosterilizează și care are o eficiență a filtrelor foarte ridicată, blocând până la 99,7-99,99% din virusuri.

Masca se găsește pe piață la prețul de 43 de lei, iar producătorul spune că este confecționată din materiale care nu dăunează mediului înconjurător.