Anunțul care îți arată că planeta nu se mai face bine: ce s-a întâmplat în iulie, în toată Europa

Anunțul care îți arată că planeta nu se mai face bine: ce s-a întâmplat în iulie, în toată Europa

Parcă în fiecare zi apar noi informații legate de efectele încălzirii globale în fiecare colț al mapamondului. Dincolo de incendiile de vegetație însă, puține sunt la fel de îngrijorătoare precum temperaturile extreme la care suntem supuși cu toții.

Deși valul de căldură nu a plecat nicăieri, luna trecută a făcut istorie în materie de temperaturi ridicate în Europa. Mai ales în estul continentului, perioada respectivă a fost a doua cea mai călduroasă consemnată în Europa, de la debutul înregistrărilor, conform datelor analizate de Serviciul European pentru Schimbări Climatice Copernicus (C3S).

Iulie, luna temperaturilor record

Iulie 2021 a fost semnificativ mai călduroasă decât media în mare parte din nordul, estul şi sud-estul Europei, a anunţat joi, la Londra, Serviciul european pentru Schimbări Climatice Copernicus (C3S).

Din păcate, zone care în mod uzual era destul de răcoroase în această perioadă, au trecut printr-un val de caniculă. Este vorba de regiuni din Marea Baltică și Estul Mediteranei. Acestea au fost afectate de temperaturile deosebit de ridicate, canicula fiind resimțită mai ales spre sfârșitul lunii, în regiuni din sud-estul continentului, unde intră și România.

Dacă în Europa a fost a doua cea mai caldă lună din toate timpurile, la nivel global, a fost a treia. Informația a fost confirmată de către serviciul Copernicus, împreună cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi la mică distanţă de cea din 2016 şi din 2019. Cu alte cuvinte, ultimii câțiva ani trădează un trend terifiant în materie de temperaturi și ne apropiem cu pași repezi de situația în care temperaturile mai scăzute vor deveni excepția de la regulă.

Pentru context, iulie reprezintă de obicei cea mai călduroasă lună a anului, cu toate că în august se pot înregistra uneori temperaturi chiar mai ridicate. Cea mai caldă lună iulie înregistrată în Europa a fost în 2010. Acea perioadă a fost marcată de o caniculă severă care a afectat îndeosebi vestul Rusiei și alte regiuni. De data aceasta, în 2021, recordul pentru temperatura maximă stabilită într-o zi a fost doborât în Irlanda de Nord.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: