12 oct. 2020 | 17:45

Vestea zilei de la ANAF: se întâmplă în România și demersul pare de-a dreptul uimitor

BANI
Vestea zilei de la ANAF: se întâmplă în România și demersul pare de-a dreptul uimitor

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în trimestrul 3 al anului financiar 2020, conform legislaţiei în vigoare.

Măsura este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

Cine va apărea pe “lista rușinii”

Lista va include și firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în trimestrul al doilea al anului fiscal 2019. Obligaţiile fiscale pentru trimestrul al doilea al anului 2019 sunt aferente perioadei aprilie-iunie 2019.

În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante nu au fost avute în vedere sumele de rambursat sau de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.

Pe lista vor apărea firme care înregistrează obligaţii fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori.

Cum dispari de pe listă?

După plata datoriilor, lista va fi actualizată în așa fel încât imaginea firmei să fie prejudiciată.

ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate. Organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.

Lista din acest an nu va cuprinde înregistrări ale persoanelor fizice, ci doar ale celor juridice, conform unor modificări legislative recente.

Lista poate fi consultată pe site-ul ANAF, aici.