30 sept. 2021 | 08:00

Amazon o lasă mai moale cu spionatul utilizatorilor: cu ce se laudă de data asta

ACTUALITATE
Amazon o lasă mai moale cu spionatul utilizatorilor: cu ce se laudă de data asta

La mijlocul acestei săptămâni, Amazon a organizat conferința anuală pentru lansările sale de hardware. O serie stufoasă de dispozitive au ajuns în lumina reflectoarelor, dar cele mai interesante au fost niște actualizări de software legate de modul în care funcționează Alexa, controversatul asistent virtual al gigantului fondat de Jeff Bezos.

Încercând să mai pondereze un pic din scandalul provocat de modul absolut ofensator în care funcționează Alexa, cei de la Amazon au decis să asculte un pic de pretențiile utilizatorilor și să implementeze o serie importantă de funcții suplimentare pe partea de intimitate și securitatea a datelor.

Amazon ascultă de pretențiile utilizatorilor, vizavi de Alexa

În viitorul foarte apropiat, utilizatorii de Alexa din Statele Unite ale Americii vor putea să opteze pentru procesarea comenzilor adresate asistentului virtual direct pe dispozitiv, offline, indiferent dacă ai sau nu internet. Asta înseamnă că nu vor mai fi trimise în cloud-ul Amazon, nu vor mai fi monetizate în moduri ciudate și, cel mai importante, nu vor ajunge pe boxele inteligente ale vecinilor, cum s-a întâmplat de câteva ori în trecut. În plus, vor fi șterse imediat după ce Alexa le-a procesat.

Ca să înțelegi un pic mai bine importanța acestei actualizări, abia în 2019, Amazon a adăugat un parametru opțional, dezactivat implicit, prin care utilizatorii puteau opta ca înregistrările lor audio, transcrise în format text, să nu mai fie revizuite de o persoană. Ulterior, a implementat o comandă dedicată pentru a șterge toate acele înregistrări. De fiecare dată, însă, dacă nu erai preocupat de acest aspect, nu ai fi învățat comenzi dedicate și nu ai fi umblat prin setări, ai fi fost absolut terifiat vizavi de ce se întâmplă cu cuvintele tale spuse pe lângă o boxă aparent nevinovată.

Dacă funcția proaspăt anunțată de mai sus suna prea bine ca să fie adevărată, merită să ai în vedere că va funcționa doar pe cea mai nouă generație de boxe Echo, lansate săptămâna aceasta. Motivul are legătură cu prezența la interior a unui procesor AZ1 Neural Edge, cu rețele neurale și algoritmi avansați de inteligență artificială.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele