14 apr. 2021 | 16:15

Am renunțat la obiceiurile sociale în pandemie. De ce e crucial să revenim la îmbrățișări și strângeri de mână când eradicăm virusul

ACTUALITATE
Am renunțat la obiceiurile sociale în pandemie. De ce e crucial să revenim la îmbrățișări și strângeri de mână când eradicăm virusul

Când ai dat ultima dată mâna cu cineva sau ai îmbrățișat un prieten? Pandemia a oprit aceste gesturi simple, obiceiurile sociale normale, în timp ce distanțarea socială și practicile stricte de igienă au devenit parte a vieții noastre de zi cu zi, ca o modalitate necesară de a minimiza răspândirea virusului. Dar ar trebui ca acest nou mod de interacțiune să fie permanent?

Unii experți spun că s-ar putea să nu ne mai întoarcem deloc la vechile obiceiuri sociale, odată ce pandemia s-a încheiat. Anthony Fauci, consilier medical șef al președintelui SUA, a spus: „Nu cred că ar trebui să mai dăm mâna vreodată cu cineva”. El susține că ar reduce răspândirea nu numai a COVID-19, ci și a altor virusuri cum ar fi gripa.

Dar alți experți nu sunt de acord. De îndată ce pandemia este controlată și se consideră încheiată, există motive întemeiate pentru care ar trebui să începem să reluăm treptat unele dintre vechile noastre obiceiuri: îmbrățișarea, strângerea mâinilor și adunarea în grupuri. În culturile în care astfel de obiceiuri sunt obișnuite de secole, acest lucru va avea o serie de beneficii sociale, psihologice și biologice.

Obiceiurile sociale trebuie să revină după pandemie

Pierderea contactului social poate fi în detrimentul societății în ansamblu, într-un mod care nu poate fi compensat prin îmbrățișarea acelor puțini oameni cei mai apropiați de noi sau din gospodăria noastră. Beneficiile pe termen lung ale gesturilor de genul acesta ar putea depăși riscurile unor posibile transmiteri ale unor virusuri.

Din momentul nașterii, contactul fizic ne crește imunitatea, reduce stresul și ne conectează cu cei dragi. Contactul piele cu piele cu un bebeluș reglează ritmul cardiac, reduce reacțiile dureroase și calmează emoțional atât mama, cât și sugarul.

Ca adulți, contactul fizic, cum ar fi strângerea mâinilor, poate oferi un remediu împotriva unei experiențe stresante. Contactul fizic crește, de asemenea, funcția imunitară.

La un nivel mai puțin intim, în multe culturi, strângerile de mână reprezintă un ritual social important prin care se formează și se menține încrederea și apartenența. Filosoful Maurice Merleau-Ponty a citat strângerea de mână în discuția sa despre ceea ce el a numit „intercorporalitate” – adică recunoașterea reciprocă, adesea tacită sau inconștientă, a conexiunii noastre ca ființe umane.

În unele cercetări recente, s-a constatat că mulți oameni sunt nerăbdători să revină la obiceiul de a se aduna în grupuri, imediat după ce  pandemia a trecut. Această anxietate cauzată de virus este de înțeles, dar pe termen lung ar trebui să încurajăm întrunirile de grup.

Avem nevoie de interacțiune socială

Mulțimile oferă oportunități pentru ceea ce sociologul Emile Durkheim a numit „efervescență colectivă”. Astfel de adunări ne ajută să formăm emoții comune, care pot contribui la furnizarea conexiunii sociale pentru solidaritate, unire și identitate comună. Acesta este un lucru bun, cu condiția ca starea de spirit să fie una pozitivă, de exemplu la nunți, concerte și evenimente sportive.

Este posibil ca pandemia să fi făcut mai mulți oameni mai conștienți de rolul pe care îl joacă în protejarea altora, chiar și atunci când ei înșiși nu pot fi deosebit de vulnerabili la o boală. În multe țări, campaniile de informare asupra sănătății de la începutul pandemiei au condus la îmbunătățiri dramatice ale igienei personale, iar mulți mai mulți oameni înțeleg acum exact ce este igiena bună a mâinilor.

Desigur, ar trebui să evităm în continuare atingerea și să ne angajăm în distanțare fizică atunci când suntem răciți sau avem gripă.

Natura înrădăcinată a obiceiurilor și a ritualurilor sociale ajută la explicarea motivului pentru care distanțarea socială a fost atât de dificilă și atât de nefirească pentru atât de mulți în perioada aceasta. Deși am suprimat, destul de remarcabil, aceste gesturi și comportamente pe termen scurt, profunzimea conexiunii sociale pe care o creează și o simbolizează poate să nu fie atât de ușor de înlocuit pe termen lung.

După pandemie, trebuie să găsim un echilibru între vechiul și noul normal. Putem lua cele mai bune părți din ambele – recâștigând nevoia noastră de atingere fizică și reluându-ne obiceiurile sociale și păstrând, în același timp, noile și îmbunătățitele noastre obiceiuri de igienă.