08 iun. 2021 | 19:05

Algoritmii Twitter, manipulați: cât de eficienți au fost hackerii

ACTUALITATE
Algoritmii Twitter, manipulați: cât de eficienți au fost hackerii

Un nou studiu a descoperit o vulnerabilitate în cadrul Twitter, astfel că s-a confirmat faptul că algoritmii de tendințe, au fost manipulați. Acest lucru făcea platforma susceptibilă la atacuri de astroturfing.

Cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) au descoperit că rețeaua socială nu ia în considerare dacă un tweet a fost șters atunci când se determină ce cuvinte cheie ar trebui să evolueze. Ca urmare, atacatorii pot împinge în mod artificial subiectele în sus pe lista tendințelor Twitter și apoi pot elimina dovezile manipulării.

Cercetătorii numesc această nouă formă de atac „astroturfing efemer”: ”În acest atac, un cuvânt cheie sau un subiect ales este promovat artificial prin activitate coordonată și neautentică pentru a părea popular și, în mod crucial, această activitate este eliminată ca parte a atacului”.

Pe Twitter, subiectele la modă sunt determinate de un algoritm care identifică subiecte care sunt populare la un moment dat. Mecanismul generează o influență semnificativă și venituri potențiale, ceea ce îl face o țintă atractivă pentru adversarii care doresc să manipuleze utilizatorii.

Astroturfingul efemer le permite să-și sporească mesajele prin exploatarea designului algoritmului de tendințe Twitter. Conform lucrării de studiu: ”Tendințele sunt actualizate la fiecare cinci minute, luând ca intrare tweet-uri care au fost publicate într-un anumit interval de timp. Cu toate acestea, în ciuda importanței integrității listei de tendințe, algoritmul nu verifică dacă aceste tweeturi sunt încă disponibile sau au fost șterse”.

Algoritmii Twitter erau manipulați pentru ”astroturfing efemer”

Cercetătorii au inspectat atât tendințele Twitter turcești locale, cât și cele globale pentru a investiga impactul astroturfingului efemer. Ei au descoperit că aceste atacuri au reprezentat cel puțin 47% din tendințele locale din Turcia și 20% din primele 10 tendințe globale analizate în timpul studiului lor.

Atacatorii au folosit atât roboți, cât și conturi compromise pentru a genera tendințe false, care au inclus aplicații de phishing, campanii de dezinformare, discursuri de ură și chiar propuneri de căsătorie. Unul dintre hashtagurile manipulate care au fost împinse în mod artificial către Trends a fost #SuriyelilerDefolsun („Sirienii ies afară”).

„Acest lucru a fost apoi preluat de mai multe rapoarte de știri, alte platforme de socializare, precum și în lucrări academice. În realitate, a fost complet fabricat”, a declarat co-autorul studiului Rebekah Overdorf într-un comunicat.

Echipa spune că a notificat de două ori Twitter despre această problemă. Compania a recunoscut că atacurile există, dar cercetătorii spun că problema nu a fost încă rezolvată.

„Această manipulare are implicații serioase, deoarece știm că tendințele Twitter atrag atenția. Mass-media raportează tendințele, care sunt folosite ca proxy pentru ceea ce vorbesc oamenii, dar, din păcate, este un proxy manipulat, denaturând viziunea publică a conversațiilor care au loc de fapt”, a spus Overdorf.